Бащи излязоха на протест за защита на правата на децата

Бащи излязоха на протест за защита на правата на децата

Бащи излязоха на протест за защита на правата на децата

Десетки бащи излязоха на протест пред Народното събрание навръх Международния ден на детето. Протестиращите настояват България да се присъедини към международен документ за повече защита на детските права.

Протокол към Конвенцията за правата на детето установява процедура за подаване на жалби от деца или техните родители, които не са получили правна закрила в собствените си  държави. Жалбите се подават директно до Комитета на Организацията на обединените нации за правата на детето, но България още не е подписала този протокол, за да попадне под юрисдикцията на този нов международен орган.

„Предполагам, че държавата се страхува от още един съд, като този в Страсбург”, коментира пред БНР Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24”.

Събралите се пред парламента бащи разчитат на ООН, за да търсят правата си, които българският съд, според тях не им е признал

„Ние, като разделени родители,  особено разчитаме на този протокол, защото той ще ни позволи да подаваме жалби от името на децата си за нарушаване правото им на преки контакти и лични отношения, залегнали в чл. 9 от Конвенцията. Сега, когато се позоваваме на тази разпоредба пред българския съд, тя просто е игнорирана. В момента, това, което прави съдът, и у нас и в чужбина, и обикновено дава родителските права на единия родител, а другият родител и самото дете се превръщат в нещо като затворници с право на свиждане”, е позицията на протестиращите бащи..

Българското правителство не коментира засега защо не ратифицира Третия факултативен протокол към Конвенцията за правата на детето. Това вече са направили много страни от ЕС, включително и съседните балкански държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ