Всеки трети българин е активен пушач

Всеки трети българин е активен пушач

Всеки трети българин е активен пушач

Повече от 2,1 милиона българи или около една трета от българското население са активни пушачи. Това сочат данни на СЗО за употребата на тютюн и цигари в България за 2013 г. по повод Световния ден за борба с тютюневия дим.

Всеки трети българин е редовен пушач, гласят и данните на националната статистика. Пак по данни на СЗО, сред заклетите пушачи 40 на сто са мъжете и около 19 на сто са жените. Силният пол пуши средно по две кутии дневно, а жените - около 24 цигари

Най-много са редовните пушачи във възрастовия диапазон  25-65 години - близо половината от хората в тази възрастова група. Над 65-годишна възраст страстта към цигарата запазват 12 на сто от мъжете и жените.

Тревожна е картината сред най-младите - във възрастта 15-24 години заклети пушачи са 28 на сто от българите. 10 на сто от българите и около 9 на сто от българките се определят като нередовни пушачи.

НСИ е изчислил и какви са средните разходи за цигари и алкохол у нас. Средно на глава от населението у нас за алкохол и цигари се падат по 180 лева през миналата година, а на семейство - по около 420 лева годишно.

Има ли ефект забраната за пушене на обществени места

Анализи на здравни експерти сочат, че само за миналата година у нас са регистрирани около 1600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

От здравното министерство пък отчитат, че за 2 години, откакто е въведена забраната за пушене на закрити места, са извършени над 400 000 проверки и издадени над 2300 акта за над 1 млн. лева. Средно на ден глобите възлизат на около 1500 лв. за цялата страна.


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ