Главният секретар на МВР вече ще се назначава от правителството

Главният секретар на МВР вече ще се назначава от правителството

Главният секретар на МВР вече ще се назначава от правителството

Главният секретар на МВР ще се предлага от вътрешния министър и ще се назначава от Министерски съвет. Той ще има и петгодишен мандат. Това реши парламентът с приети на второ четене текстове от Закона за МВР. На практика, така се отменя досегашният ред при който главният секретар на МВР се номинираше от правителството и се назначаваше с указ на президента.

Промяната предизвика протести от страна на опозицията в лицето на народни представители на ГЕРБ, които се обявиха против нея с аргумента, че се орязват президентски пълномощия. Опозицията настояваше и да се предвиди възможност за предсрочно отстраняване от длъжност при установени системни неизпълнения на задълженията. Депутати от ГЕРБ се противопоставиха и на предвидения в законовата поправка минимален професионален стаж за заемане на поста - 7 години. Те предлагат изискването за стаж да е минимум 12 години.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра, решиха още депутатите.

Главният секретар и заместникът му трябва да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и да притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ