Ебола в България – малко вероятно, но не е изключено

Ебола в България – малко вероятно, но не е изключено

Ебола в България – малко вероятно, но не е изключено

Вероятността вирусът ебола да достигне до България не може да бъде изключена. Все пак оценката на специалистите - както за страната ни, така и за Европа е, че тя е ниска, тъй като нямаме особени контакти със страните от Африка. Това съобщи за радио „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 Експертът посочи, че както предишните 12 регистрирани епидемии, така и сегашният случай не е излязъл от пределите на континента Африка.

„У нас ще продължи контролът за влизащите през границата граждани, както за законно, така и за незаконно навлизащите на територията на страната. По-важно е обаче какъв е контролът на това кой излиза от засегнатите страни, заради опасността, която представляват заболелите, които са в инкубационен период“, посочи д-р Кунчев.

Той каза още, че тази епидемия от ебола се развива по-северозападно на континента Африка, отколкото предишните, и е придобила по-големи размери, което показва наистина сериозен епидемиологичен взрив.

„Оценката на всички експерти е, че достигането на такъв размер на заболяването в Африка се дължи на това, че няма адекватна здравна система, която да реагира при появата на първите случаи”, обясни здравният инспектор.

Според последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 1603 (потвърдени или само със съмнения) случая с вируса, починалите са общо 887. От тях 358 са в Гвинея, 255 - в Либерия, 273 в Сиера Леоне и един в Нигерия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ