Екарисажите спират работа

Екарисажите спират работа

Екарисажите спират работа

Задава се нов риск от екологична криза в страната. Причината - единствените два екарисажа в страната спират работа заради липсата на договор с Агенцията по безопасност на храните, въпреки че от там заявиха, че са превели парите от старите си задължения, предаде Дарик.

Шуменският екарисаж, който е най-големият в страната, спира своята работа от днес. Причината е, че договорът на дружеството с Агенцията по безопасност на храните изтече в края на миналата седмица и сега екарисажът няма правно основание да работи.

„Това е по отношение на събирането, транспортирането и обезвреждането на трупове на умрели животни, която е от изключителна важност за екологичното равновесие в страната", поясни Мирослав Александров, управител на екарисажа в Шумен.

Работата на единствените два екарисажа в България - тези във Шумен и Варна, е без алтернатива и при спиране на работата им няма кой да унищожава труповете на умрели животни, което представлява сериозен риск от екологична криза.

Процедурата по сключването на нов договор отнема поне месец, а от Агенцията все още не са започнали такава, поясниха още от шуменския екарисаж.

„Считам, че в тази ситуация ще се докаже в действителност доколко държавата е заинтересована за здравето на собственото си население, за здравето на животните и за икономиката и бизнеса като цяло в страната", заяви Мирослав Александров.

Той допълни, че ситуацията с екарисажа във Варна, който обслужва територията на 10 области от страната, е същата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ