Здравният министър обеща: Няма да има затваряне на болници

Здравният министър обеща: Няма да има затваряне на болници

Здравният министър обеща: Няма да има затваряне на болници

Няма да има фалирали болници, освен тези, които наследихме фалирали. Никой няма да си позволи да остави болниците без финансов ресурс, за да могат да бъдат лекувани и обгрижвани пациентите. Това обеща в ефира на bTV министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

През последните седмици все по-често се говори, че българинът е заплашен да остане без здравеопазване по повод очертаващия се дефицит в Здравната каса от близо половин милиард лева за 2014 г.

„Това е прогноза, която касата прави на база на изпълнението си към месец май. Това съвсем не означава, че дефицитът ще бъде реално толкова. Касата иска да бъде сигурна, и това е в нейното право, че ще има финансов ресурс, за да може да разплати дейността на лечебните заведения“, обясни министър Андреева.

Според нея в момента в НЗОК има финансова дисциплина, но контролът може да бъде малко по-завишен.

Здравният министър припомни, че през 2010 г. от НЗОК са били отклонени близо 2 милиарда лева. По думите й тези пари са можели да осигурят резерв в касата, който тя да ползва като буфер в случай на недостиг на средства. С тях е можело да бъде даден старт на втория стълб на здравно осигуряване.

„Докато тези неща не са налице, болниците всяка година все повече ще задлъжняват. Опозицията спря един голям законопроект за стартиране на реформата в здравеопазването. Електронното здравеопазване, националната здравна каса са залегнали във внесения законопроект, разработван повече от седем месеца с експерти, съсловни организации и болници, но депутатите си играят на процедури хватки. Ако това не се случи, догодина дефицитът на касата ще бъде още по-голям и тогава ще бъде много по-трудно да се намерят средства. Докато не се приеме нова законова рамка, в която да функционира здравеопазването, с която да се постави началото на реформата, нищо няма да се случи. Сега, когато правителството си тръгне, докато бъде назначено друго, докато то започне с неговия анализ и предприеме някакви стъпки, следващата намеса в здравеопазването, в оптимистичния вариант, ще бъде следващата година по това време“, поясни министър Андреева.

Вчера председателят на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев алармира, че високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира Здравната каса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ