Няма повишени нива на радиационния фон

Няма повишени нива на радиационния фон

Няма повишени нива на радиационния фон

Няма повишени нива на радиационния фон над страната, няма повишени нива и в Чернобил. Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 ч. тази сутрин показват ниски нива на радиация, съобщава БГНЕС.

Извадка от осреднените стойности на гама-фона в страната за изминалите 24 часа към дата 2 юли също не показва отклонение в нормите на радиация над нашата страна, съобщават от Агенцията за ядрено регулиране.

За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. За станция София отчетените нива са 0.13 µSv/h; Варна - 0.10; Пловдив - 0.14; Плевен - 0.09; Русе - 0.10; Велико Търново - 0.09; вр. Петрохан - 0.10; н. Емине - 0.11; Оряхово -0.08; Козлодуй - 0.09; Нови хан - 0.11; Банско - 0.19; Елин Пелин - 0.13; Лом- 0.14.

От Агенцията за ядрено регулиране уточниха още вчера, че във връзка с информацията за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване. Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

Пет институции у нас следят за нивото на радиация. Тази сутрин трябва да стане готов специално поръчан доклад от българска страна с информация от всички международни институции и Световната здравна организация с данни от космически станции, които следят гамафона.

Вчера плъзна слух за заплаха от радиоактивно замърсяване заради горски пожар близо до Чернобил.

Паниката у нас се подхранва от страховете, породени от спомените за 1986 г., коментира Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) пред Нова телевизия тази сутрин. Тя добави, че в днешно време няма как да бъде скрита информация.

Низамска обясни, че на мястото се е образувал облак и се събират дим и газове, но облакът няма как да стигне до България, тъй като е на ниска височина, а освен това украинските пожарникари вече са потушили огъня.

Гамафонът в цяла Европа до този момент не е променен, съобщи тази сутрин и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и подчерта, че няма никакви причини за паника. Той обясни, че България е част от европейската платформа за данни за гамафона и всеки български гражданин може да види в реално време данните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ