Община Белоградчик пред бедствено положение, наводнения в Сливенско и Бургаско

Община Белоградчик пред бедствено положение, наводнения в Сливенско и Бургаско

Община Белоградчик пред бедствено положение, наводнения в Сливенско и Бургаско

Община Белоградчик се намира в състояние пред обявяване на бедствено положение. Това каза „Фокус” – Видин Борис Николов, кмет на общината.

„Зимната обстановка в Белоградчик е тежка от няколко дни. Обледявания са причината за късането на кабели и спирането на електропровода на места в общината. Също така паднали дървета затрудняват движението по пътищата. Основните проблеми са заледяванията”, заяви Борис Николов.

По думите му, пътищата се чистят и опесъчават и са в добро състояние, проблема е в обледяването на проводниците и постоянното падане на дървета на пътищата.

„Много тежка зимна картина! В момента тече обсъждане за пускане на заповед за обявяване на бедствено положение в община Белоградчик.”, добави Борис Николов.

Същевременно пътища, дворове и земеделски земи в община Сливен бяха наводнени от падналите над 22 л/кв.м валежи. Нивото на Тунджа е повишено с 30-40 см, но реката не е излязла от коритото си.

Валежите в Сливенско удавиха участъци в района на пътя село Ковачите-Сливенски минерални бани и в самото село. Пътят село Николаево-Сливен в най-ниската си част също е под вода.

Наводнени имоти от дъжда и високите подпочвени води има в село Желю Войвода, Кермен и село Мечкарево. Сигнал за преливане и залети около 1-2 декара земеделски земи извън населено място има в района на село Гавраилово.

В Бургаско също има наводнени имоти в общините Карнобат, Средец, Поморие. По-спокойна обстановката в Несебър, Созопол, Царево и Малко Търново. От обедните часове е започнало контролирано изпускане и леко преливане през преливниците на язовирите „Камчия”, „Ясна поляна”, „Ново Паничарево”. По главния път Айтос-Карнобат има наводнени пътни участъци, но те не са затворени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ