От днес спират 38 влака

От днес спират 38 влака

От днес спират 38 влака

В няколко града вчера имаше протести срещу спирането на влакове. На гарите в Габрово и Враца хората недоволстваха срещу спирането на 38 влака от днес и на още 90 от другия месец, съобщава Нова телевизия.

Над 200 души протестираха във врачанското село Бели извор. Без влак те няма как да отидат на училище и на работа. Срещу спирането на влаковете мълчаливо протестираха и пътуващи от гара Враца към Роман и Червен бряг.

В отсечката от Царева ливада до Габрово услугата на БДЖ е без алтернатива.

Ако не бъде намален броят на движещите се пътнически влакове, "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще приключи 2015 г. със загуба от над 44 млн. лева, казват от БДЖ.

Синдикатите обаче изтъкват, че парите за тази година не са по-малко, а разпределението им е различно. 40 милиона от общо 180 за пътническите превози са предвидени за плащане на дълговете. С планираните съкращения зейва и друга дупка - от днес следобед няма да има влакове, свързващи Северна и Южна България, припомня сайтът на Дарик радио.

В края на миналата седмица от БДЖ оповестиха, че от днес ще бъде намален броят на движещите се пътнически влакове в различни региони на страната. Причините са намаляване на държавната субсидия и недостиг на локомотиви и мотриси в експлоатация.

В случай, че не бъдат предприети действия и субсидията остане в размер на 140 млн. лв., дружеството "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще приключи 2015 г. със загуба от 44 млн. и 629 хил. лв., посочват от железопътния превозвач.

В същото време, според последното изследване на Евробарометър,  у нас влакът се ползва почти толкова рядко, колкото самолетът - той е предпочитан транспорт за 7% от хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ