Само болници, които осигурят комплексно лечение, ще получават договор със Здравната каса

Само болници, които осигурят комплексно лечение, ще получават договор със Здравната каса

Само болници, които осигурят комплексно лечение, ще получават договор със Здравната каса

Само болници, които могат да осигурят комплексно лечение на пациентите, ще могат да сключват договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които бяха одобрени от Министерски съвет.

„Там, където Националната здравна карта определи при становище, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите, НЗОК няма да има право да сключи договор с такова лечебно заведение", обясни министър Москов, цитиран от „Дарик”.

С промените се въвежда задължителна Национална здравна карта, разрешава се приватизацията на лечебни заведения и се предвижда регламентиране на 12-часовите смени на медиците, които и към момента са практика в много болници.

Той обясни, че се връща възможността за приватизация на лечебните заведения.

„Това означава следното: ако здравната карта дава рамката на количеството лечебни заведения и броя на активните легла по видове дейности и медицински специалности вътре в нея, това дава гаранция за невъзможност за разрастване на системата, не съобразно реалните нужди, а съобразно бизнес плана на една или друга структура, а вътре формата на собственост нека бъде определяна отново при изискванията за предоставяне на най-добро качество, най-добра апаратурна обезпеченост, най-добра кадрова обезпеченост", обясни  Москов.

Законопроектът променя и текстове, свързани с Кодекса на труда. "И в момента във всяка болница дежурствата са 12-часови, така работят всички медици по света", изтъкна Москов, като разясни, че се запазва месечното количество работни часове на медицинските специалисти, които са примерно със 7-часов работен ден, като часовете им се прехвърлят върху възможност за 12-часови дежурства. "Привеждаме закона към практиката, защото в момента болниците не спазват Кодекса на труда. Лекарите и сестрите не поемат допълнителен ангажимент", поясни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ