Татяна Андреева: Здравната реформа няма да се случи скоро

Татяна Андреева: Здравната реформа няма да се случи скоро

Татяна Андреева: Здравната реформа няма да се случи скоро

Реформата в здравеопазването няма да се случи скоро, дори и да имаме стабилен парламент. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева на заключителна пресконференция.

 „През тази една година много се говореше за реформа. Никой не обясни какво разбира обаче под реформа. Необходимо е законодателство и финансов ресурс. Тази реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен парламент, просто защото нямаме финансов ресурс, за да започне тя”, обясни Андреева, цитирана от „Фокус”.

По думите й е необходимо преструктуриране на болничната мрежа в страната.

„Трябва в системата на страната да е осигурена стабилна спешна медицинска помощ. Тази една година кръстихме отчета „Стабилизиране на системата на здравеопазването”. В началото на 2013 г. имаше послания от ЕК, че съществува риск системата на здравеопазването да не бъде включена в ЕС”, посочи Таня Андреева.

Според нея, стратегията за развитието на системата на здравеопазването е достъпна и равнопоставена медицинска помощ и дейност, качествено медицинско обслужване, рационализиране на системите за финансово управление и контрол на здравеопазването, ефективно функциониране на майчиното, детското и училищното здравеопазване и т.н.

Здравният министър в оставка обясни, че с 10% са увеличени заплатите в Спешната помощ и с 20% в психиатричната от началото на годината.

„Националната здравна карта е за това, каква трябва да бъде обезпечеността на хората. Пристъпи се към изработване на нова законодателна рамка. Създадохме методика, по която да се разработи, както и неин модел. В Кърджали, Кюстендил и Плевен тя беше пилотно тествана. В момента в още 10 области се разработва. Ще влезе в сила, ако бъде гласуван законопроектът, в който е тя”, обясни д-р Андреева.

По думите й, е направено уеднаквяване на критериите за издръжка на Спешната помощ.

„35 центъра ще бъдат обновени и ремонтирани. Стартира изграждането на 2 центъра за Спешна медицинска помощ, които ще са осигурени с апаратура и кадри в максимална степен. Целта е бърза и навременна спешна медицинска помощ”, каза Андреева.

Тя посочи, че има 58 нови линейки, като в тях екипите ще имат връзка с болничните заведения. „Факт е и първият вертолет за спешна медицинска помощ”, каза още д-р Таня Андреева.

Тя обясни, че през последната една година е успяла да постигне едно спокойствие в системата. „Има по-малко закъсняване на линейки и по-малко загубени животи по време на оказване на първа помощ. Вече никой не говори за нас, лекарите, като за „убийци с бели престилки”. Иначе и много неща не успях да направя. Здравната каса е една неефективна институция във вида, в който съществува”, обясни Андреева.

По думите й, тази една година е период на стабилизиране, като са били заложени мерки за подобряване.

 „Това правителство реално е работило 8-9 месеца. Дори изработването на един законопроект е въпрос на време”, подчерта д-р Андреева.

„Ако трябва да си поставя оценка на управлението, тя ще е по-ниска, отколкото заслужавам”, отсече Андреева. „Нямаше ден, който да е празен през тази една година в Министерството на здравеопазването. Аз работих изключително добре със здравните организации”, обясни Андреева. По думите й, министърът нищо не може да свърши сам, ако няма подкрепа на съсловието. „От сряда вече ще бъда физическото лице Таня Андреева", допълни Андреева.

„Не съм доволна от финансовото обезпечаване на спешната помощ. Заехме се първо с модернизацията и развитието й. Телемедицината ще е факт в новите линейки”, каза Андреева. По думите й, нашата страна е много консервативна в промените.

„Пожелавам на следващия министър да изкара пълен мандат, даже 2 с мнозинство в парламента, което да го подкрепя във всяка стъпка. На служебния министър не му предавам много, само дейности върху, които трябва да продължи да работи и нека да не спира да работи, защото и един ден спиране на работата на системата ще й се отрази тежко”, каза още Таня Андреева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ