нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Геолози откриха най-големия каньон на Земята

Геолози са открили под ледовете на Антарктида най-големия каньон на Земята — той е дълъг около 1000 км, на места дълбочината му е около километър, съобщава списание Geology.

Каньонът още няма име. Открит е при работа със спътникови снимки. Границите му са определени с геолокация. Той се намира на Земята на Принцеса Елизабет в източната част на Антарктида, наречена така през 1931 г. в чест на бъдещата кралица.

Учените смятат, че каньонът е издълбан от вода. Засега не е ясно дали това се е случило преди образуването на антарктическия лед или каньонът е резултат от субглациално движение на водите. Според геолозите каньонът е свързан с неизвестно по-рано езеро под леда с площ 1250 кв. км.

„Поразително е, че учените откриват чак сега толкова големи образувания. Ние знаем по-малко за релефа на Антарктида, отколкото за повърхността на Марс. Данните за скрития по леда ландшафт ще ни позволят да разберем как леденият щит реагира на климатичните промени“, коментира водещият изследването Стюарт Деймисън.

Досега за най-дълъг каньон на Земята се смяташе откритият през 2013 г. в Гренландия, който също е под ледовете и е дълъг 750 км. Най-известен остава Големият каньон в Аризона със скромните на фона на дргите два 445 км. дължина.

още от Открития