ЦИК: Листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок може да се пренаредят

ЦИК: Листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок може да се пренаредят

ЦИК: Листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок може да се пренаредят

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха възможността за пренареждане на листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок след използването на преференции на изборите за Европейски парламент. 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни пред БНР: "Към момента е твърде вероятно, но дали ще има такова разместване в съответните листи, ще можем да кажем, след като имаме приключило повторното въвеждане. Има разместване, но в момента не бих могъл да коментирам с кой номер е свързано. Нека да изчакаме окончателните резултати. Единственото, което в момента бих могъл да ви кажа, е, че от тези междинни резултати общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а това са около 585 000 избиратели. Данните от гласуването в чужбина сочат, че българските граждани, които са гласували, са 25 679. Общо взето, за ГЕРБ те са около 38%. За Движението за права и свободи са около 15%, за Коалиция за България са около 5%, за Реформаторския блок са около 10%". 

Андреев не пожела да потвърди дали петнайстият в листата на "Коалиция за България", 28-годишният силистренец Момчил Неков, ще измести Сергей Станишев. Неков събра голям процент от преференциалния вот на гласуването за Евпорейски парламент в неделя. 

"Има разместване. В момента не бих могъл да коментирам с кой номер. Нека да изчакаме окончателните резултати. Общо около 26 процента от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот. Това са около 585 хиляди избиратели", каза той.

В разкритите 168 секции зад граница са гласували 25 600 наши сънародници. Близо 39 проецнта от гласувалите в чужбина са дали гласа си за ГЕРБ. 16 на сто за ДПС, 14 за "Реформаторите", 8 за "България без цензура" и за БСП 5 процента. 

В подвижните 73 избирателни секции в страната гласувалите са 620. 

До края на деня в ЦИК ще постъпят протоколите от последните РИК-ове - Шумен, Пловдив, област Стара Загора и Плевен. Утре в следобедните часове официално ще се обявявт резултатите в проценти по партии, разпределението на мандатите, разместванията от преференциални вот и окончателната избирателна активност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ