Преди да изпратите прессъобщение...

Преди да изпратите прессъобщение...

Преди да изпратите прессъобщение...

Прессъобщението е в основата на маркетинговата индустрия. Трудно е да си представим една компания да анонсира продукта си без него. В епохата на препълнената електронна поща на журналистите и непрестанния поток от информация в социалните медии, как може то да заработи по-добре?

Дан Зарела - анализатор на американската маркетингова платформа Hubspot, припомня, че публикуваните онлайн пресинформации са виждани в пъти повече спрямо тези в печатните медии. И колкото повече очи видят съобщенията в онлайн източници, толкова по-вероятно е представители на традиционните медии - радиото, телевизията и печата, както и на онлайн медиите, да се заинтригуват от казаното. Освен това, с онлайн информации от компаниите се провокират разговори с клиентите, а това е много ценно. 

В същото време съвсем не е достатъчно прессъобщението просто да се публикува в интернет, да кажем в сайта на компанията или в нейни профили в социалните медии. Ефективното прессъобщение е отчасти наука, отчасти изкуство да се създава публичност в модерната среда, посочва материал на американското списание Entrepreneur. 

Авторите на изданието дават 10 съвета за увеличаване на ефективността на пресинформацията. Те препоръчват на пиарите да ги последват, преди да оповестят новината си. Ето какво съветват: 

  • Изслушвайте и разказвайте. Вашето прессъобщение трябва да съдържа достатъчно информация, за да убеди потребителите в мрежата и журналистите, че новината ви е важна. В същото време в него трябва да има нишки, които да провокират последвали въпроси. Не бъдете твърде сдържани и пестеливи на интересни подробности, но и отваряйте врати за евентуален последвал интерес от специализирани и масови издания, хора, четящи онлайн, които може да преценят, че продуктът или услугата са им нужни. 
  • Използвайте визия. Винаги допълвайте пресинформацията си с висококачествени снимки и видеоклипове. Изследвания в САЩ показват, че фотографиите повишават степента на ангажираност с пиар информацията на хората в мрежата с 18%, а видеото - с 55%. Може да включите и готова информативна графика. 
  • Подобрете уменията си в областта на SEO. По-високият резултат от търсенето в Google ще ви помогне информацията ви да бъде забелязана в претъпкания свят от сайтове. Но не се престаравайте с това, Освен да сложите ключови думи, каквито съдържа заглавието, не променяйте стила на писане, за да го съобразявате с техническите критерии за видимост. Прессъобщението не е публикация в блог, то е за сведение на хората. 
  • Използвайте езика на желаната си аудитория. Представянето на нов високотехнологичен продукт като смартфона, таблета или телевизора, например, може да е изкушаващо да се опише с множество технологични термини. Но това би било грешка, защото текстът трябва да се разбере от широката публика. 
  • Какво предлагате за читателя? Използвайте прессъобщенията, за да изграждате връзки не само с журналисти, но и с интернет потребители. Не изпращайте съобщенията си само до имейлите на медии, а и до тези на възможни клиенти, експерти от бранша, експериментатори, партньори, хора, с които фирмата ви е контактувала по различни поводи. Отделете време да включите в текста няколко изречения, насочващи вниманието на всяка отделна публика сред тях. Какво означава това, което казвате, за всеки отделен читател? Потребителите искат да знаят по какъв начин новината директно ги засяга, а репортерите - как тя ще се впише в ресора им. Отговорете им. 
  • Бъдете подготвени да отговаряте на въпроси. Ако е изработено добре, съобщението ви ще предизвика желание за контакт от хора, които искат да знаят повече. Има ли мълчание, кампанията е неуспешна. 
  • Използвайте безплатни и платени платформи за дистрибуция. Заложете на комбинация между медиите, в които показването се заплаща и уебсайтовете, които разпространяват информация безплатно. 
  • Разкажете история. Мислете за съобщението като за кратък разказ, който обяснява една новина по интересен начин. Авторът в списание Fast Company от САЩ Уенди Маркс препоръчва: "Следващия път, когато пишете прессъобщение, се запитайте "Какво прави компанията ми значима? Защо тя е важна? За кого? Как удовлетворявам клиентите си? Какво ме отличава?"
  • Винаги публикувайте информацията си в сайта на компанията ви. 
  • Бъдете добър интернет гражданин. Включете няколко линка към външни източници в текста си, за да дадете възможност на други сайтове да споделят с вас част от вниманието, което получавате. Google обича този вид взаимност. Жестът ще бъде оценен и от интернет потребители. 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ