Маркс учи китайците на журналистика

Маркс учи китайците на журналистика

Маркс учи китайците на журналистика

Бъдещите журналисти в Китай ще преминават обучение по марксистка и комунистическа теория, съобщава „Франс прес”. Според китайските власти това ще е гаранция за качествено ново ниво в подготовката на репортерите. "Другарите, които ще работят на журналистическия фронт, трябва да учат теориите на социализма с китайски характеристики и да научат възгледите на Маркс за новините, плюс медийна етика и дисциплината на Комунистическата партия за новините и пропагандата", казва Ли Дундун, зам.-директорката на Генералната администрация за пресата и публикациите в интервю за в. "Саут Чайна морнинг пост". Според комунистическата теория на журналистиката медиите трябва да служат на комунистическото ръководство и да не подкопават неговите инициативи.

Китайските медии станаха по-независими, откакто вестниците и телевизиите започнаха да разчитат повече на доходи от реклама, отколкото на държавно финансиране и явно това притеснява китайските власти, коментира "Франс прес". Правителството там все още налага строга цензура на всяка информация, смятана за прекалено деликатна или дестабилизираща.

В тази връзка наскоро световният интренет гигант Google заяви, че е готов да напусне Китай, ако Пекин я изправи пред избора да цензурира своята търсачка. Търсачката имаше огромни проблеми в страната след като пощенската й услуга беше подложена на масирани кибератаки в последните месеци.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ