Юлия Тимошенко: Донецк ще се стабилизира до дни

Юлия Тимошенко: Донецк ще се стабилизира до дни

Юлия Тимошенко: Донецк ще се стабилизира до дни

Кандидатът за президент на Украйна Юлия Тимошенко даде пресконференция в град Донецк, като заяви, че ситуацията в региона ще се стабилизира в близките дни. За това пише украинското издание на „Комсомольская правда”, цитирано от "Фокус".

„Видях, че градът е спокоен. Пристигнах тук, за да видя със собствените си очи какво се случва. Освен това, като кандидат за президент на Украйна ме интересуваше как върви подготовката за изборите тук. Това, което видях днес, показва, че градът е спокоен. Гражданите са спокойни. Майките се разхождат с колички с деца", каза Тимошенко.

"В същото време около завзетите сгради видях хора със специфична външност: военни, маргинали и не повече от 600 души около сградата на градската администрация. Евентуалната агресивност е внесена отвън, инсценирана. Федерализация на страната няма да има. След като разговарях с хората разбрах, че война тук никой не иска”, заяви Тимошенко, като обеща, че всичко ще свърши до няколко дни.

Вчера депутатите на Донецка област в Украйна обявиха независимост и създаване на Донецка народна република. Те декларираха, че ще проведат референдум за влизане на региона в Русия не по-късно от май. Народният съвет на самообявилата се република е поискал от президента на Руската федерация Владимир Путин да разположи миротворчески контингент там.

Отцепването на Донецк започна с щурм от проруски демонстранти, които атакуваха и поеха поеха контрол над сградите на областната администрация в градовете Харков, Луганск и Донецк. Впоследствие бе обявено и създаване на "Народен областен съвет" с участието на представители на всички градове в Донецката област.

Днес сепаратистите, завзели сградата на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) в града, обещаха да свалят оръжие и да освободят сградата. Това се случи в резултат на преговорите на представители на проруския митинг с бизнесмена Ринат Ахметов, началника на местната полиция и вицепремиера Виталий Ярема, съобщи в. "Украинская правда". 

„Обещаха ни, че ще предадат оръжията, внесени в СБУ, и ще освободят помещенията”, съобщи Ярема по местна телевизия в нощта срещу вторник. „В отговор дадох дума, че ние няма да щурмуваме, да използваме сила, и се надявам нашата договорка да е в интерес и на двете страни – полицията и протестиращите, и да не се пролее кръв. Смята, че постъпихме правилно. А какво ще стане, ще видим”, каза той. 

Белият дом предупреди, че икономическите последствия от събитията в Източна Украйна „засега са ограничени”, но „една ескалация на кризата може да подкопае и световната икономика”. Тази оценка даде представител на ръководството на Министерство на финансите на САЩ на брифинг за журналисти, състоял се в навечерието на сесията на ръководителите на МВФ и Световната банка.

„САЩ ясно заявяват, че ще работят със съюзниците, за да принудят Русия да плати допълнителна цена, ако Русия предприеме допълнителни стъпки за нарушаване на украинския суверенитет и териториална цялост”, отбелязва говорителят. В същото време той подчертава, че САЩ ще продължат да призовават за дипломатическо решение и намаляване на напрежението в настоящата ситуация. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ