София и Стара Загора в европейска класация за град на бъдещето

София и Стара Загора в европейска класация за град на бъдещето

София и Стара Загора в европейска класация за град на бъдещето

София и Стара Загора заеха призовите втори места в престижна европейска класация за градовете на бъдещето. Тя е подредена от английското издание за чуждестранни и директни инвестиции fDi. Първи, естествено е Лондон и то по редица показатели сред които икономически  потенциал, човешки ресурси и инфраструктура. Резултатите на британската столица по тези критерии са откроявящо се високи и се очаква да продължат да бележат растеж през 2010/2011.

София е класирана на второ място в категорията "Ефективност на разходите" сред големите градове. Пред нея е само  Букурещ.

Още по-значимо е признанието за Стара Загора, която печели две втори места -  за "привличане на чуждестранни инвестиции в Източна Европа" след Бърно (Чехия) и по показател „стратегия сред микроградовете" (с население под 250 хил. жители), където е изпреварена само от Бордо (Франция). Като цяло, една трета от първите 25 европейски градове на бъдещето са от Великобритания и Германия. Хегемонията се нарушава в призовата тройка на генералното класиране, където на второ място след Лондон е Париж, а на трето Москва.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ