Стив Джобс за бъдещето на интернет

Стив Джобс за бъдещето на интернет

Стив Джобс за бъдещето на интернет

През 1996 г., малко след като се появява eBay и години преди PayPal и бутона за пазаруване в Pinterest, визионерът на Apple Стив Джобс, предсказва бъдещето на интернет и значението му за хората. Прави го в интервю за Wired от февруари 1996 г., посочва Business Insider. Интервюто е озаглавено "Стив Джобс: следващото страхотно нещо". В него той казва: "Сърцето на мрежата ще бъде търговията и сърцето на търговията ще бъде корпоративна Америка, която доставя персонализирани продукти на индивидуалните потребители". 

Точно това е, което превърна Amazon в империя. Рекламите в Google и Facebook помагат на рекламодателите да се прицелват във все по-малки и конкретни групи от клиенти. 

По времето, когато е правено интервюто, компютърната компания на Джобс NeXT отхвърля хардуерния бизнес, за да предлага инструменти на разработчиците, с които те да пишат софтуер за World Wide Web. По-късно същата година, Джобс прави легендарното си завръщане в Apple, след като Apple придобива NeXT. 

Ето какво още казва той в интервюто.

Wired: Какви други възможности виждате в мрежата?

Джобс: Кой смятате, че ще бъде основният, който ще има полза от нея? Кой печели най-много?

W: Хората, които притежават нещо.

Джобс: Да продава!

W: Да споделя. 

Джобс: Да продава!

W: Имате предвид издателство?

Джобс: Става дума за повече от издателство. За търговия. Хората ще спрат да обикалят магазините. И ще започнат да си купуват неща от мрежата!

W: А какво ще кажете за разбирането за мрежата като голям инструмент за демократизация? 

Джобс: Ако погледнете нещата, които съм направил в живота си, те имат елемент на демократизация. Мрежата е невероятен демократизатор. Една малка фирма може да изглежда в нея толкова голяма, колкото една голяма компания, и да бъде достижима колкото голямата. Големите компании харчат стотици милиони долари, за да изграждат свои канали за дистрибуция. И мрежата напълно ще неутрализира това тяхно предимство.

W: Как ще изглежда икономическият пейзаж след като този демократичен процес е преминал още един цикъл?

Джобс: Мрежата няма да промени света, определено не в следващите 10 години. Тя ще добави към света. И щом попаднеш в това, добавено от мрежата пространство, ще видиш че демократизацията се случва. Мрежата няма да обхване всички. Ако тя достигне до 10% от продуктите и услугите в тази страна (САЩ- б.р.), това би било феноменално. Но мисля, че (накрая) ще отиде дори много по-далеч от това. Накрая ще стане голяма част от икономиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ