Затвори

4 техники за развиване на емоционалната интелигентност

Ако се чудите какво мислят хората за вас или защо не сте постигнали своите цели, то може би трябва да подобрите емоционалната си интелигентност, твърдят от сайта Inc.

Джон Д. Майер и Питър Саловей, психолози от Йейлския университет, първоначално въвеждат термина емоционална интелигентност, за да опишат разбирането, че всички ние имаме различни характери, желания и нужди, както и различни начини за показване на нашите емоции. За да се ориентираме успешно в този свят на емоции са ни нужни добра осведоменост и прозорливост.

Емоционалната интелигентност ни позволява да развием и да се фокусираме над умения, които да ни помогнат да разберем хората по-добре, да постигнем желаните успехи и да контролираме емоциите си.

Това са четири техники, които могат да ви бъдат от полза в развитието на вашата емоционална интелигентност.

1.Наблюдавайте, за да се научите на уважение

Да наблюдавате себе си или другите може да ви помогне да се научите на уважение. Ако искате да подобрите емоционалната си интелигентност, анализирайте начина, по който се държите с останалите.

Изграждате ли  мнението си, преди да сте наясно с всички факти? Веднага ли преценявате човек, на база на широко разпространени стереотипи? Или пък отделяте време и усилия, преди да си създадете окончателната си представа.

Опитайте се да се поставите на мястото на другия и бъдете отворени към неговите виждания и нужди.Това ще ви помогне да изградите нов мироглед и да откриете причини за уважение на различните от вас.

2. Слушайте и се учете

Един от най-важните елементи при развитието на емоционалната интелигентност е да се научите да не бързате със своята реакция и да „изслушвате“ ефективно както вербалните така и невербалните съобщения.

Това означава да наблюдавате езика на тялото, жестовете и всички външни признаци на емоция, но най-вече да покажете скромност, докато някой друг говори.Смирението може да бъде чудесно качество. То не показва липсва увереност или самочувствие, а ви позволява да бъдете по-концентрирани и спокойни, докато слушате.

Въпросът е да се даде шанс на хората да говорят и да бъдат чути, докато вие се фокусирате над това, което имат да кажат. Да се учите и да признавате техните чувства и мисли, без значение дали сте съгласни с тях.

3. Опознайте себе си

Емоционалната интелигентност започва със самоосъзнаването. Трябва да вникнете в себе си и да откриете своята идентичност, преди да може да комуникирате ефективно и да изградите силни и смислени връзки. Започнете с разбирането на собствените си емоции.

Какви са вашите слабости? Може ли да приемете своите недостатъци, докато работите над изграждането на едно по-добро АЗ. Това може да бъде трудно и стресиращо, особено в началото, но то ще ви помогне да запазите спокойствие и да контролирате трудните ситуации, било то в света на бизнеса или в този извън него.

4. Бъдете отговорни

За да подобрите емоционалната си интелигентност, трябва да бъдете отговорни. Това означава, че ако сте направили нещо нередно, наранили сте или някого или пък сте тормозили близък човек, трябва да поемете отговорност.

Чувството ви за отговорност може да доведе до извинение и осъзнаване на вашите грешки, но най-важното в случая е, че показвате уязвимост и приемате проблемите си, което е правилна стъпка по пътя към превръщането ви в по-силен човек.

Развитието на емоционална интелигентност продължава през целия живот, докато наблюдаваме, слушаме и изграждаме своето самосъзнание и чувство за отговорност.  Този процес е един от най-важните и значими за развитието ни като личност.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6758
0.59673
CNY
10
2.50696
3.98889
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24292
0.445847
RUB
100
2.78133
35.954
USD
1
1.58804
0.629707