Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как да създавате доверие чрез езика на тялото

Едно нещо е нужно, за да се разбираме помежду си и да успеем: доверието. То е неотменима съставка от успеха на всяка продажба на търговец и презентация на маркетолог. 

В бизнеса се опитваме да накараме хората да ни се доверяват, въпреки че това не е лесно. За щастие, има някои стъпки, които можем да предприемем за по-добри резултати.

Тук следват 5 тайни от езика на тялото, с които ще печелите повече доверие сред хората. Как? 

  • Очите. 

Първото важно нещо, когато градите доверие, е да гледате хората в очите. Това е едно от нещата, които подсъзнателно забелязваме, когато се запознаем с някой - било то търговец в магазин или клиент, на когото се опитваме да отправим оферта. Някога опитвали ли сте да говорите с човек, който постоянно се върти и оглежда в различни посоки? Това демонстрира липса на интерес, разсейване и дори непочтеност. Когато говорите, поддържайте добър и стабилен контакт с очите.

  • Стойте изправени. 

Каквато и лидерска позиция да търсите, задайте си следния въпрос: "Раменете ми изправени ли са?". Вашата стойка издава повече, отколкото сте предполагали. Прегърбената позиция и отпуснатите рамене показват липса на самоувереност или усърдност. Ако искате другите да ви възприемат като способни, изправете раменете.

  • Отворени обятия.

Стане ли дума за ръцете, запомнете да ги държите отворени. Ако са сковани или поставени зад гърба ви, изглеждате претенциозно. Ако пък ги скръстите пред гърдите си може да се сторите заплашителни. Ако все пак трябва да ги скръстите, нека да е в свободна поза. Така ще изглеждате по-отворени и хората ще имат основание да ви вярват.

  • Ръцете.

Често хората просто не знаят какво да правят с ръцете си. Гризенето на нокти и чупенето на пръсти са външни белези на крайна изнервност и тревога. Избягвайте да ги правите. Най-добре дръжте ръцете пред себе си и жестикулирайте и ги оставете в удобна позиция. Друго нещо, за което да помислите, е ръкостискането. То трябва да е силно, но не болезнено. Винаги гледайте другия човек в очите докато го правите. Моментен контакт с очите и една усмивка ще направят чудеса за изграждането на доверие.

  • Бъдете като огледало. 

Вероятно единственият най-добър начин да създадете доверие е ако другият човек знае, че разбирате какво се опитва да ви каже. Докато го изслушвате, опитайте да повторите жестовете му, сякаш сте негово огледало. Например, кимайте в знак на съгласие, усмихнете се, когато сподели хубави новини и се намръщете, като сподели лоши. Уверете се, че сте съпричастни и слушате с интерес. Освен че ще научите нещо от другите и ще проявите уважение, ще покажете че сте искрен човек, на когото може да се вярва. Успех!

Източник: Inc.com

още от Маркетинг