Как да поискаме прошка?

Как да поискаме прошка?

Как да поискаме прошка?

Как да се извиним, когато сме обидили някого? Колкото и да е трудно, това се налага, ако искаме да запазим отношенията си с този човек. Особено трудно е да признаем вътрешно пред самите себе си, че сме направили нещо не както трябва. Постигнем ли това, останалото е въпрос на правилна комуникация. Психолозите твърдят, че най-важното е просто да бъдем искрени и правилно да подбираме времето, мястото и думите на извинението.

Да признаем вината си

За много хора това е трудно. Мислим си, че човекът, който прави първата крачка, е слаб. Извинението обаче не е нещо унизително. Ние просто искаме прошка за конкретна постъпка и така запазваме напълно уважението на другия.

За да намерим сили за този откровен разговор, е важно да приемем факта, че със своето поведение сме обидили силно другия човек. Важно е това разбиране да бъде усетено от другия, иначе той няма да повярва в искреността на извинението ви. Просто помислете с какво сте засегнали колегата, приятеля или любимия и му покажете, че разбирате точно с какво сте го наранили. Това ще бъде оценено.

Да се подготвим за извинението

Залогът за успешни преговори се крие в добрата подготовка. Ако искаме да бъдем чути, трябва предварително да помислим как да изразим съжалението си. Замислете се – кой е човекът, на когото ще се извините, и кои думи бихте подбрали, за да ви разбере той лично най-добре? Търсете индивидуалния подход. И за да бъде извинението ви максимално ефективно, насочете вниманието към чувствата на обидения, а не към своите собствени. Той или тя трябва да усети, че е в центъра на вниманието и че ние се стараем да се почувства по-добре. Изразете с думи колко добре разбирате чувствата и щетите, които сте предизвикали.

Да изберем времето и мястото

Ако не сме поискали прошка веднага след като сме обидили някого, трябва да помислим добре кога и къде да се извиним. Ако мине твърде дълго време например, понякога извинението може да изгуби своя смисъл. Сдобряването трябва да става естествено и бързо, докато чувствата на обида са още пресни.

Затова идеалният момент са часовете след свадата. Обиденият може да изтърпи максимум 3 дни, преди да настъпи психологическата „зона на отчуждаване” – доверието към обидилия спада, намаляват свързаните с него надежди и настъпва безразличие към това дали отношенията ще бъдат запазени.

Що се отнася до мястото, важно е разговорът да протече без свидетели. Ако по някакви причини това е невъзможно, може да изразите съжалението си в писмен вид, но непременно в ръкописно писмо. Важно е в текста да няма неясноти и да е сигурно, че ще ви разберат правилно. По имейл може да искаме прошка само ако не познаваме лично човека. По телефона извинението е приемливо само ако човекът се намира много далече. Абсолютно неприемливо е да молим за прошка чрез есемес, убедени са психолозите.

5 основни аспекта на извинението

В книгата си „Петте езика на извинението” американският психолог Гари Чапман и консултантът Дженифър Томас предлагат няколко прости, но ефективни фрази, с които да помолите за прошка:

- „Съжалявам” – така показвате, че наистина страдате от грешката си.

- „Не бях прав/а” – показвате готовност да отговаряте за постъпките си.

- „Какво да направя, за да поправя стореното?” – стремите се да възмездите щетите.

- „Ще направя всичко възможно това да не се повтаря” – искрено се разкайвате.

- „Моля те, прости ми” – изразявате открито желание да получите прошка.

Следете езика на тялото си

За да ни повярват, езикът на тялото ни не трябва да противоречи на думите, които излизат от устата ни. Ако не гледате човека в очите, отвръщате торса си настрани и цедите думите през зъби, ще приемат извинението ви като фалшиво, и с право. За да изразите искреност, трябва да се изправите пред човека или да седнете до него и да се помъчите да го погледнете в очите. Няма нищо срамно дори ако се просълзите. Искреността винаги е по-добра от желанието да изглеждаме силни и безразлични.

Приемете реакцията на събеседника

След като се извините, на обидения може да му трябва време, за да изясни чувствата си. Затова накрая на разговора може просто да благодарите на събеседника си, че ви е изслушал, и да се подготвите вътрешно, че реакцията на думите ви може да бъде всякаква – от положителна до рязко отрицателна. Ако обиденият е решил да се възползва от случая и да ви наговори всичко, което е трупал след конфликта, просто го оставете да говори, кажете му, че го разбирате и приключете разговора. Важното вече е сторено – извинили сте се по всички правила.

По материали от cosmo.ru

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ