Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Твърденията, които успешните хора отказват да приемат

Да се мечтае не е лесно. В противен случай, всички бихме приличали на Безос (Джеф), Бъфет (Уорън) и Брансън (Ричард) - трите „Б”-та на смелите мечти и бихме постигали велики цели. За нещастие, повечето от нас не са дръзки визионери. Но в това няма нищо лошо, тъй като, макар че на вас и на мен може никога да не хрумнат невероятни идеи, ние можем да изберем да мислим и да действаме различно от околните… а оттам и да реализираме мечтите си по различни начини.

Ето и 5 твърдения, за които мнозина смятат, че биха съсипали шансовете им за успех, но и които ни учат да мислим различно:

1. „Никога не срещам подходящите възможности.”

Добре дошли в клуба. Независимо как изглеждат нещата острани, никой не получава възможности, които не си е заслужил. (Дори някой друг да получи шанс, за който смятате, че се полага на вас, не можете да промените нищо, затова няма смисъл да затъвате в излишни размишления).

Може би преди години ви се е наложило да чакате – да ви наемат, да ви повишат, да ви изберат, да ви „открият”. Дори някога нещата да са стояли така, вече всичко е различно. Достъпът до възможности е неограничен. Благодарение на социалните мрежи, днес можете да се свържете с всекиго. Можете да създавате и продавате лично произведени стоки, да развивате и разпространявате собствени приложения, да търсите финансиране…

Не е необходимо да чакате някой друг да ви даде тези възможности – вие сами си ги давате. Между другото, именно това са правили всички успешни хора през вековете. Единственото, което ви спира да сграбчите следващия шанс, сте самите вие – и желанието ви да опитвате.

Не мислете за възможностите, които трябва да ви бъдат дадени, за онези, които трябва да грабнете.

2. „Някой/нещо винаги ме дърпа назад.”

Може би някой наистина ви е лишил от някаква възможност или е попречил на реализирането на идеите ви, или ви е отнел нещо, което ви принадлежи по право. Може би доставчиците нe са спазили уговорката си. Може би партньорът ви не е бил достатъчно отдаден. Може би потенциалните ви клиенти не са били достатъчно умни, за да разпознаят качеството, което предлагате. Нищо от това няма значение. Не можете да контролирате околните – само себе си.

Когато се провалите, можете да вините само и единствено себе си. Това не е просто интелигентен начин да гледате на живота, но и почти винаги верен поглед. Въпреки че от време на време ще се проваляте поради причини, които не са под ваш контрол, в повечето случаи сами сте си виновни.

В това няма нищо лошо. Всеки успял човек се е сблъсквал с неуспеха, при това огромен брой пъти (някои дори повече от вас, а именно това е причината в крайна сметка да сполучат).

Приемайте всеки един провал, учете се от него и поемайте отговорност следващия път да направите всичко необходимо, за да постигнете добри резултати.

Никога не винете околните. Като не поемате отговорност за несполуките си, никога няма да ги избегнете.

3. „Нямам достатъчно време.”

Разбира се, че имате. Имате също толкова време, колкото всички останали. Просто трябва да подбирате внимателно дейностите, с които го запълвате.

Всеки може да си направи график, но повечето хора пропускат да се уверят, че всяка една задача ще отнеме точно толкова време, колкото е необходимо. Повечето от нас излишно губят време, когато намерят такова.  

Не се старайте да запълвате цели времеви прозорци с някакви дейности. Вместо това, правете всичко възможно най-бързо и ефективно. След това използвайте „свободното” си време, за да свършите нещо друго, отново експедитивно и резултатно.

Не си мислете, че времето контролира вас, а как вие можете да контролирате времето си по оптимален начин. Ще откриете, че разполагате с много повече време, отколкото сте предполагали.

4. „Разбира се, бих го направил… ако съм сигурен, че ще си струва.”

Чували ли сте някой да казва, „Ако знаех, че мога да получа повишение, щях да работя много по-усърдно”? Или „Ако знаех, че компанията ми може успее, щях да вложа повече време в нея”?

Успешните служители си спечелват повишенията и по-високите възнаграждения, като работят по-усърдно. С други думи, те се стараят да заслужат успеха си. Успешните компании увеличават приходите си, като предлагат по-добро качество – те също се стараят да си заслужат успеха.

Великите личности полагат неимоверни усилия, преди да имат каквато и да е представа за резултатите, които здравият труд би донесъл. Успехът им се дължи на работа и жертви.

За нещастие, повечето хора очакват да получат повече, без да са готови да вложат повече. За да сполучите, не мислете за възнаграждението като за стимул или изискване, за да положите нужното старание, а като за заслужена награда.

5. „У мен няма нищо, което да ме прави специален.”

Лесно и изкушаващо е да смятате, че успелите личности имат някакво уникално нещо – идея, талант, стимул, умение, креативност, - което вие нямате и няма как да имате. Но това рядко е вярно. Обикновено забелязваме дарбите си, когато се обърнем към миналото. Успехът никога не сигурен; просто изглежда такъв, след като сте го постигнали.

Да, околните може да притежават качества и умения, които вие не (или поне не още), но обратното също е вярно. Не ви е нужна дарба. Нуждаете се единствено от себе си – и от склонността да полагате огромни усилия и да проявявате упоритост, защото именно от тях се ражда талантът.

Не мислете за онова, което нямате. Фокусирайте се върху това, което имате и – преди всичко – върху жертвите, които вие – за разлика от другите – сте склонни да направите. Това е дарба, която всички споделяме. Трябва само да я използвате.

Джеф Хейдън, помощник-редактор в списание Inc, за LinkedIn.com

още от Техники за успех
16
Понеделник
Декември