5-те златни черти на успешния предприемач

5-те златни черти на успешния предприемач

5-те златни черти на успешния предприемач

През годините съм прекарвала доста време с много успешни предприемачи и главни изпълнителни директори. Забелязах, че всички те споделят 5 общи черти. Това не значи, че ако ви липсва една от тях, няма да сполучите – все пак човек може да постигне успех по много начини. Но ако можете да се идентифицирате с всяка една, то със сигурност сте човек, който вече е достигнал върха в някаква форма, или е на път да го достигне. Ето кои са те:

1. Добри са в изпълнението. 

Добрите идеи са евтини. Не че искам да омаловажавам творческия процес, но онова, което прави човек успешен, не е толкова хрумването, колкото умението да реализира. Предприемачи непрекъснато ми казват да не се тревожа да споделям идеите им с други хора, защото в 99% от случаите никой няма да предприеме действия за тяхното осъществяване. Защо САЩ изобилстват от кандидат-предприемачи? През повечето време хората обичат да мечтаят за гениалните си хрумвания. Но малцина са склонни да вложат потта, необходима за реализацията им.

2. Ядосват се, че не получават справедливо отношение, или че не са толкова добри, колкото други. 

Познавам много топли, харизматични и оптимистично настроени предприемачи с подобна нагласа – непрекъснато трябва да доказват на някой, че греши. Казано другояче, те превръщат метафоричния лимон в лимонада. Мнозина са ми споделяли, че са постигнали много, защото са им казвали, че са глупави и никога няма да успеят (спомнете си Джеф Безос!). Някои посочват други фактори – например че са израснали в бедност, или че са били аутсайдери, мечтаещи да се усъвършенстват.

3. Бива ги във вземането на решения. 

Тереза Тейлър, бившият главен оперативен директор на Qwest Communications и някога най-високоплатената жена-администратор в Америка, казва че една от причините за нейния успех е, че може да взема бързи решения. Тя се шегува, че ако решението й поне малко се доближава до правилното, се чувства щастлива. Забелязах това при много изпълнителни директори – отсичат бързо и продължават напред. Повечето от нас ще се чудят какъв е правилният ход, без да осъзнават, че времето лети. Не всяко решение, което вземете, ще е правилното, но ако се движите с бързо темпо, имате по-голям шанс да поправите неблагоприятните последици от избора си, преди да е станало твърде късно.

4. Дават много. 

Не става въпрос за пари, макар че мнозина успешни личности с ужасно богати. Имам предвид мисълта за другите – как могат да помогнат; как да дадат повече на клиентите и служителите си; какво могат да направят, за да подобрят качеството на живот на общността, в която оперират. Хората, които дават, получават безкрайно удовлетворение от знанието, че помагат. Това не значи, че всички успешни личности са Дядо Коледа. Значи само че гледат отвъд себе си, което е много важно в света на бизнеса, където взаимоотношенията имат значение.

5. Те са изключително дисциплинирани. 

Веднъж една приятелка ми изпрати снимка, на която се виждат крака на балерина. Левият е обут, а десният не е – виждаха се всички синини и рани. Снимката е напомняне, че за да успее, човек трябва да работи усърдно. Необходими са ужасно много концентрация и дисциплина, особено в лицето на предизвикателствата. Това не значи, че успешните личности не се забавляват или че не могат да релаксират – точно обратното. По мои наблюдения, мнозина имат шантави хобита, спортуват и все пак имат време за семействата си. С други думи, ако един успешен човек си постави цел, той я преследва безмилостно.

По разказ на Бети Лиу, водещ за Bloomberg Television и автор на рубрика в списание Inc., за LinkedIn

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ