7 доказани начина отново да повярвате в себе си

7 доказани начина отново да повярвате в себе си

7 доказани начина отново да повярвате в себе си

Имаше време, когато липсата ми на вяра в самия мен бе голям фактор в живота ми.

Не преследвах идеалната кариера и не стартирах собствен бизнес, защото се смятах за неспособен. Не се придържах към навиците си, защото не вярвах, че съм достатъчно дисциплиниран. Бях стеснителен сред хора и ми беше трудно да създавам приятелства и да се наложа на работното място. Не напусках зоната си на комфорт.

И всичко това, защото не вярвах в себе си и способностите си.

Въпреки че още не съм преборил това съмнение на 100%, днес мога честно да кажа, че вярвам в себе си както никога досега. Според личните ми стандарти, аз съм успешен и уверен във всяка по-важна сфера от личния и професионалния си живот. Това не значи, че смятам, че никога няма да се проваля отново – напротив. На всички ни се случва и в това няма нищо лошо.  

Онова, което научих, преобразявайки живота си, не помогна само на мен, но и на хиляди, които са посещавали моите курсове през годините. Нещата са прости, но ефективни – нужни са само практика и подкрепа.

Номерът е да се научите, че е напълно нормално да опитвате и да се проваляте, да се разкривате пред света и да сте несъвършени, да поздравите напълно непознат и той да не ви хареса от първия момент, да създадете нещо и хората да ви критикуват.

Провалът, несъвършенството, грешките, несъгласията, това, да не ви приемат напълно, не са негативни, а позитивни неща.

Как е позитивна несполуката? Тя е единственият истински начин да се научим. Например, бихте могли да прочетете учебник по математика, но докато не опитате и не се провалите, никога няма да видите къде не ви достигат знания. Най-добрият начин да се научите е да трупате знания, да правите опити, да решавате тестове, да грешите и после пак да се учите.

Как са позитивни грешките? Те са мъничките парченца рецензия, необходими, за да израстваме и да се учим.

А отхвърлянето? То значи, че се развиваме отвъд сферата на абсолютно социално приемливото поведение. Най-ярките исторически личности изобщо не са били приемани в обществото – Сократ, Исус, Ганди, Мартин Лутър Кинг младши, аболиционистите, активистите за правата на жените и много други.       

Това са неща, от които се боим, но които всъщност са полезни. Трябва да се научим да ги възприемаме като такива, да ги приемаме и да се освободим от страха. Когато успеем – а за това е нужна много практика, - можем да започнем да елиминираме пречките по пътя си.

Затова практикувайте:

1. Отървете се от дискомфорта, постепенно, за да развиете сили да се борите с него по-късно.

2. Разкривайте се пред хората и знайте, че е напълно нормално да не знаете дали те ще ви приемат.

3. Придържайте се към навиците си и не слушайте негативното гласче, което ви дърпа назад.

4. Продължавайте да се придържате към навиците си и се научете да се доверявате на себе си.

5. Забърквайте се в ситуации, за които сте неподготвени, и свикнете да се чувствате комфортно с това.

6. Опитвайте пак и пак, за да се научите, че няма нищо лошо в провалите и че можете да се чувствате добре въпреки тях.

7. Правете си експерименти отново и отново, за да разберете, че сте по-силни, по-способни и по-толерантни към дискомфорта, отколкото мислите.

Тези упражнения ще ви помогнат отново да откриете себе си.

Ейнджъл Черноф за MarcAndAngel.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ