20 умни отговора на въпроси за интервю за работа

20 умни отговора на въпроси за интервю за работа

20 умни отговора на въпроси за интервю за работа

В книгата си "301 интелигентни отговора на трудни въпроси за интервю”, Вики Оливър казва, че търсещите работа трябва да третират интервютата като финален изпит, който граничи с "психологическо източване."

Не се заблуждавайте, за да имате предимство, ще трябва да победите конкуренцията. Може да се състезавате срещу някой с три пъти повече от вашия опит или обратното, срещу някой, който за първи път се явява на интервю. Във всички случаи трябва да сте добре подготвени.

Сайтът Business Insider подбра някои от най-трудните въпроси в книгата, придружени от интелигентни отговори, които ще ви помогнат да оцелеете в последния кръг.

Например

Въпрос 1: Искате ли да заемете моята позиция?

Отговор: Може би след около двадесет години, но тогава подозирам, че вие ще управлявате цялата компания и ще се нуждаете от добър, лоялен човек, които да ви помогне в управлявнието на този отдел!

Въпрос 2: Какво ще стане, ако работите тук в продължение на пет години и не бъдете повишени? Много от нашите служители не получават повишение. Това ще ви разочарова ли?

Отговор: Аз считам себе си за амбициозен, но аз съм също така и практичен. Докато продължавам да се уча и да раст в рамките на моята позиция, ще бъда щастлив. Различните компании насърчават хората с различни темпове, а аз съм доста уверен, че работата за вас ще продължи да ме мотивира за няколко години напред.

Въпрос 3: Каква е най-голямата ви слабост, истинска слабост, която не е тайна ваша сила?

Отговор: Аз съм изключително нетърпелив. Очаквам моите служители да се докажат още на първата задача. Ако те не успеят, обикновено спирам да делегирам задачи на тях и започвам да правя всичко сам. За да компенсирам собствената си слабост, обаче, започнах да подготвям хората за това какво точно очаквам от тях.

Въпрос 4: Вие сте сменили доста работи преди. Защо трябва да ви позволим да експериментирате в нашата компания?

Отговор: Вярвам, че съм по-добър служител, защото съм натрупал доста разнообразни умения. Тези умения ми помагат да решавам проблемите творчески.

Въпрос 5: Ако сте знаели, че нещата във вашата бивша компания не вървят, защо не напуснахте по-рано?

Отговор: Работих много за постиженията ми там. Толкова, че не ми оставаше време да си потърся друга работа. С всички сливания, които се случват в нашата област, съкращенията са начин на живот. Поне аз дадох най-доброто от себе си!

Въпрос 6: От автобиографията Ви става ясно, че сте уволнявани два пъти. Как ви подейства това?

Отговор: След като оздравях от шока, това ме накара да се почувствам силен. Вярно е, че бях уволнен два пъти, но успях да се съвзема и да намеря работни места, които ми дадоха повече отговорности, повече пари и бяха в по-добри фирми.

Въпрос 7: Виждаме от автобиографията ви, че сте работили в CC&L* в продължение на четири години и това е страхотно. Но също така забелязахме, че не сте били повишени през това време. Защо?

Отговор: CC&L е голяма компания и отчасти благодарение на приноса на екипа ми тя се справя много добре напоследък. Но това не винаги е било така. През първите две
години, в които работих там, хората бяха уволнявани наляво и надясно и оставането ми на работа там си беше подвиг. След като компанията си стъпи на краката на моят шеф му предложиха страхотна работа в конкурентна организация и CC&L назначи нов мениджър на тази позиция след шест месеца. Когато той дойде, назначи свои хора.

Въпрос 8: Ако работите за компания, която произвежда продукта X, който обаче не се търси на пазара, какво бихте направили?

Отговор: Бих потърсил нови пазари за продукта, като същевременно ще започнем работа с иновационния екип по промени на продукта, така че да стане по-продаваем.

Въпрос 9: Вие сте със специалност "Философия". Как ви подготви тя за тази кариера?

Отговор: Философията не ме подготви за кариерата в областта, в която работя. Но тя ме подготви за перспективите пред мен. Тя ми помогна да разбера себе си, както и да разбера коя е най-правилната кариера за мен.

Въпрос 10: Какви са рисковете и недостатъците, които виждате за позицията, за която ви интервюираме?

Отговор: Мисля, че местният офис на една мултинационална компания носи риска да нямаш възможността да си взаимодействаш с хората, вземащи решения. От друга страна, конферентната връзка, електронната поща, факсът и работната етика могат да помогнат за преодоляването на тази дистанция.

Въпрос 11: Искате да ми кажете, че сега сте на 40 и сте готови да започнете работа на ниска позиция само, за да влезете в нашата компания?

Отговор: Понякога трябва да предприемеш крачка назад, за да задвижиш кариерата си напред. Влизането на ниско ниво тук ще ми позволи да науча вашия бизнес от нулата. Кариерата е толкова различна от предишната, че бих искал да имам възможността да започна отначало в тази област.

Въпрос 12: От автобиографията ви виждам, че сте работили за АВС на хонорар. Преследвахте ли работа на пълно работно време за тях?

Отговор: Сътрудничеството ни вървеше много добре и щях да приема работа на трудов договор за тях, след като завърша образованието си. До тогава обаче компанията съкрати плана си за наемане на нови хора. До голяма степен считам този обрат на събитията за голям късмет, тъй като имах възможност да работя по много други интересни проекти.

Изказване 13: Ние харесваме жените в това дружество, но нашите клиенти са китайци и обмисляме да наемем мъж за тази конкретна позиция.

Отговор: Защо по-точно? Струва ми се, че аз съм може би по-квалифицирана да се справя с тази позиция от всеки друг мъж, или жена. Кариерата на баща ми премина като дипломат по света и аз дори прекарах ранните си години в чужбина в Далечния изток. Ще имам нужда от далеч по-малко обучение от човек, който е израснал тук и никога не е работил извън нашите граници.

Въпрос 14: Можете ли да опишете мечтаната работа?

Отговор: Това е мечтаната ми работа и неслучайно съм тук при вас. Аз съм развълнуван от перспективата да работя за тази компания, която знам, че разполага с чудесен екип от професионалисти. Мечтите рядко се доближават до реалността, но смятам, че когато има добра атмосфера на работа резултатите са изключително високи.

Въпрос 15: Кога смятате, че ще достигнете върха в своята кариера?

Отговор: Никога не съм мислил дори за "пика" в моята кариера. Мисля, че е по-важно човек да достигне до самопознание, до признание и най-важното до лична удовлетвореност от работата.

Въпрос 16: Защо си дадохте такава дълга почивка от работата и защо искате да се върнете сега?

Отговор: Когато се родиха децата ни, мъжът ми работеше постоянно и аз наистина трябваше да се посветя на семейството. Но през това време, не съм спирала да
работя. През тези години давах консултации за някои от моите бивши клиенти. За съжаление, не можах да поема всички запитвания към мен от други хора, тъй като времето ми беше ограничено.

Въпрос 17: Колко ски се отдават под наем всяка година?

Отговор: Има 250 милиона души в САЩ. Нека предположим, че броят на тези, които карат ски е 15% от тях или 37 500 000. От тези, нека да предположим, че 21 175 000 притежават ски, тези, които ги взимат под наем остава да бъдат 9, 325 000. След това нека добавим броя на туристите, които се учат да карат ски, да речем, един милион. Така, общият сбор на наемателите ще бъде 103 25 000. Сега нека предположим, че наемателите, които живеят тук, пътуват три пъти годишно, така че три пъти 9, 325 000 по три е 27, 975 000. Тоест ските, които се наемат през годината са 28, 975 000.

Въпрос 18: Какво бихте направили, ако наистина искате да наемете жена и сте убедени, че това е идеалният кандидат, но шефът ви настоява да
наемете мъж за тази позиция? 

Отговор: Бих препоръчал да направим "тест" на място, чрез наемане на двамата кандидати на свободна практика в продължение на две седмици.

Въпрос 19: Какво ще направите, ако работите с шеф, който краде всичките ви страхотни идеи?

Отговор: Първо, бих се опитал да акредитирам публично идеите си. Ако това не помогне, бих се опитал да изработя споразумение и бих действал предпазливо. До известна степен аз вярвам, че моята работа е да направя така, че моите началници да блеснат. Ако те са били възнаградени за моите идеи с повишение и бонуси, ще бъда щастлив.

Въпрос 20: Колко часа седмично обикновено работите и защо?

Отговор: През по-голямата част от времето работя доста над обичайния или установен график. Така се опитвам да си осигуря възможности да "добавя стойност" за всяка отделна задача – моя или на фирмата. Когато нашите клиенти прочетат нашите доклади, искам те да бъдат убедени, че никой друг не би могъл да се справи по-добре от нашата компания с техните желания и поръчки.

----------------------------------------------------------------------------

* Условно отбелязване на име на компания

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ