Вярвате ли в себе си? Работете над това!

Вярвате ли в себе си? Работете над това!

Вярвате ли в себе си? Работете над това!

За да успееш в бизнеса, освен всичко друго, ти трябва и вяра в собствените сили. Но и най-подготвеният мениджър, в първите си работни дни по горните етажи на компаниите се чувства несигурен да се справя с предизвикателствата, които му предстоят. Никой не е имунизиран от такива пристъпи, но всеки е длъжен да направи всичко възможно да ги неутрализира колкото се може по-бързо, пише Harvard Business Review. 

Какво казват експертите?

Самоувереността е равна на положителни емоции и добри резултати, казва Тони Шварц, главен изпълнителен директор на The Energy Project и автор на статията „Бъдете отличен във всичко“. И все пак той признава, че несигурността живее на съзнателно и подсъзнателно ниво във всеки един човек. Преодоляването й започва от честното оценяване на уменията и недостатъците и правилното акцентиране върху тях.

Учителите по пиано са прави: практиката води до съвършенството. "Най-добрият начин за укрепване на увереността в дадена област е да се инвестира енергия в нея и да се работи усилено", казва Шварц. Много хора мислят, че когато са добри в дадена област, не е необходимо да се упражняват. Но Шварц твърди, че умишлената практика почти винаги води до подобрение. Освен да ви направи по-уверени, практиката ще ви направи и по-добри.

Уверените хора не черпят това качество само от практикуването. Те не се притесняват да питат за това, което не знаят и да си признаят, че не знаят всичко. Това също е форма на увереност. Неуверените хора твърде често са погълнати от това, което другите мислят за тях.

Когато осъзнаете качествата си, самоувереността вече не е самореклама. Вместо да се измъчвате от това какво другите мислят за вас, концентрирайте се върху вашите уникални способности и възможностите да ги промотирате и развиете.

Един от най-добрите начини е да се състезавате със себе си, сами да си поставяте изпитания и да вдигате летвата все по-високо.

Опитайте неща, с които мислите, че няма да се справите. Дори и да не успеете, пак ще е от полза. Ще знаете какво ви липсва, какво все още не ви достига. Експериментирайте с нови инициативи и умения. Докато трупате опит, ще трупате и нови качества и увереност в себе си.

Не се страхувайте да влизате в конфликти - това калява характера и ви помага да защитавате ценностите и гледната си точка по-добре. В тези моменти помнете, че способността да защитите идеята си повишава увереността и ви изгражда такъв образ и в очите на другите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ