Голямата тайна на самоконтрола

Голямата тайна на самоконтрола

Голямата тайна на самоконтрола

Самоконтролът е възможността да кажете "не", очи в очи с изкушението и да предприемете продължителни действия, въпреки трудността на дадено предизвикателство. В основата си самоконтролът изисква способността да отложите удовлетворението. Най-често това се нарича дисциплина. През последните десет години изградих една компания – „Енергиен Проект”, която е посветена да помага на хората и организациите да подобрят устойчивостта на постигнатите резултати в голямата си част чрез системно упражняване на самоконтрол.

През годините научих, че почти всички хора са склонни да вярват, че с техния самоконтрол всичко е наред. Повечето от нас предполагат, че единственият начин да се противопоставят на своите импулси е да стиснат зъби. Точно обратното е!

Енергията е горивото за самоконтрола. Всеки един от нас има право на един резервоар от енергия, за да свърши работата си. Всеки акт, който изисква самоконтрол, постепенно изчерпва този енергиен резервоар, независимо дали го използвате, за да се въздържите да изядете парче торта или да се фокусирате целенасочено върху труден проблем. Или да запазите спокойствие, когато ви провокират.

Храненето е фундаменталния начин за увеличаване на енергията, която е на разположение на самоконтрола. Яденето по-често - от пет до шест пъти на ден - ни предоставя редовни дози от глюкоза, която е основният източник на енергия за тялото. Тя ни служи най-добре когато се ядат храни като постни протеини и сложни въглехидрати, които осигуряват по-стабилен и дълготраен източник на енергия от захарите и простите въглехидрати.

Физическите упражнения са втория начин за повишаване на енергията. Той се основава на сърдечно-съдовия капацитет и ни помага да запазим нивото на енергия.

Ние можем също да увеличим нашата способност за самоконтрол, като използваме нашата енергия по-ефективно и изразходваме резервоара си по-бавно. Ако използвате енергията си в точния момент, чрез правилните начини ще се контролирате много по-лесно.

Например, трябва да знаете, че сутрин нашите енергийни резерви са най-високи, а броят на потенциалните отвличания на вниманието, пред които сме изправени всеки ден, са по-малко. Дори 20 до 30 минутна дрямка следобяд може чувствително да зареди резервоара ви с енергия и да увеличи способността ви за фокус и за управление на емоциите ви по време на следващите няколко часа.

Иронията е, че съзнателните усилия, които изразходваме за изграждане на ново поведение по-бързо изгарят резервоара ни и е много по-вероятно да се върнем към старото си поведение.

Ето защо голямата тайна за самоконтрол е да изградите нещо, което ние наричаме "ритуали" - което означава много прецизно поведение, извършвано в определено време, докато то стане автоматично, така че вече да не източва енергийните ни запаси и да подкопава способността ни за самоконтрол.

Тони Шварц за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ