Дайте най-скучната работа на най-талантливите си хора

Дайте най-скучната работа на най-талантливите си хора

Дайте най-скучната работа на най-талантливите си хора

На една вечеря наскоро с няколко успешни интернет предприемачи, разговорът бързо стигна до темата за таланта. Как да получим най-добрата стойност от най-добрите си хора с течение на времето? Мнозинството настоя, че най-добрите таланти трябва да се фокусират върху най-високата добавена стойност, проблеми и възможности. Изправете най-добрите си хора срещу най-големите предизвикателства, които само те могат да преодолеят. Оставете ги да създадат нови алгоритми за промяна на играта, да ги трансформират в потребителски опит. Преди всичко, най-добрите таланти трябва да консолидират това, което кара бизнес моделът ви да работи.

Разбира се, най-добрите хора трябва да се фокусират върху най-важните задачи. Но един от най-големите проблеми за всеки бизнес и за всеки ръководител е също - и винаги ще бъде - скучната и ужасяващо неефективна работа, която е в изобилие във всички организации. Тази посредствена, мъчителна работа често е пренебрегвана.

Най-добрият начин да се справите с този проблем е да прехвърлите тази работа на топ талантите си. Това е едно необичайно на пръв поглед, но може да се окаже доста добре работещо решение.

Защо един мениджър да натовари най-добрите си хора с тези "ужасяващи" задачи? Това изглежда нелогично. Не и ако се замислите, че най-добрите ви хора ще излязат с подходи и решения, за които никой не се е сетил досега и ще преборят скуката и безмислието. Най-талантливите хора обичат да инвестират време и усилия в подобряване на ефективността и ефикасността на организацията, в която работят.  С тяхна помощ, досадната работа ще се трансформира в изключително плодотворна дейност от съществено значение.

Грешката на повечето компании е, че възлагат посредствената работа на посредствени служители. Така, тя бива протакана с месеци, върши се неефективно и съответно не води до резултати.

Но ако попадне в ръцете на талантливи, амбициозни хора, те ще прокарат нов път към решение на проблемите и най-важното - ще се заемат с въпроса, така че да го разрешат бързо, без да протакат. Намери ли се правилният подход към определена задача, тя може да придобие съвсем нов облик и да стане интригуваща.

Майкъл Шарж за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ