Дните на слабите лидери са преброени

Дните на слабите лидери са преброени

Дните на слабите лидери са преброени

Лоши шефове, внимавайте! Дните ви са преброени.

Това е успокояващото заключение от проучването „Цената на шефовете”, проведено от трима американски професори в бизнес школи, които оценяват реалния ефект на ръководителите върху техните подчинени.

Екипът проследил ежедневната работа на над 23 000 служители и близо 2000 мениджъри в период от пет години. Добрите шефове били отделени от лошите на базата на измерената ефективност на техните служители – колко са произвеждали за час. Изследователите открили, че добрите шефове имат огромно влияние върху продуктивността на своите подчинени.

Резултатите противоречат на общоприетото схващане, известно с очарователния прякор „Принципа на Дилбърт”, по името на героя от едноименния комикс. Ето как го описва неговият създател: „Това е идеята, че в много случаи най-некомпетентните и глупави хора са повишавани просто, защото не искат да вършат реална работа”.

Всички знаем, че това наистина се случва. Според новото проучване обаче такива мързеливци, които се наместват на шефския стол, за да не работят, не остават там дълго. Текучеството при лошите шефове, които не повишават продуктивността на служителите си, се оказало почти двойно  по-голямо от това на обикновените, нито добри, нито лоши началници.

Боите се, че може да ви покажат вратата? Ето един съвет за спасение – според учените най-добрите шефове са „учителите” и „мажоретките”. Те учат служителите си на трайни умения, които ще им бъдат от полза през целия им живот. Мотивирането на бойните редици пък е второто им най-важно качество. Една добра дума може да накара служителя да работи по-здраво поне за час-два, пишат авторите на проучването.

Разбира се, дори добрите шефове не могат да решат с вълшебна пръчица всички проблеми. Изследователите отбелязват, че идеалната комбинация е тази между добрия шеф и най-продуктивните служители. Ефектът на първите върху вторите е по-голям от този на добрите шефове върху по-посредствените работници.

Така че ако си мислите, че да си шеф значи да лежиш на лаврите си, по-добре се връщайте на работа! Този рай рядко трае дълго.

Хъфингтън поуст

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ