Ето как най-продуктивните хора започват деня си

Ето как най-продуктивните хора започват деня си

Ето как най-продуктивните хора започват деня си

Те повишават енергията си.

Продуктивните хора знаят, че рано сутрин са най-креативни, че силите им са най-много и че могат да ги увеличат още повече – например като спортуват.

Различните хора правят различни неща в сутрешните си ритуали. За много от най-успешните личности обаче ставането в ранен час е обща характеристика.

Щом отворят очи, те имат няколко часа, в които са свободни да вършат неща, които ще направят деня им по-добър – занимания с хоби, разходка в гората, писане – всичко, което наистина ги зарежда.

Сутрешната сила

Енергията ни е най-силна сутрин, защото силата на волята ни е ограничена.

Силата на волята е оскъден ресурс и щом го изразходваме за деня, край. Ето защо има смисъл да се заемаме с най-важните задачи именно сутрин.

Науката ни казва, че креативните сили са най-високи по време на сън и веднага след него. Най-добре анализираме пък с напредването на деня. Многобройни проучвания изненадват с откритието, че когато сме уж най-сънени и замаяни, творческият ни потенциал е най-мощен. Възползвайте се от това знание!

Така, ако сте „чучулиги”, вероятно ще се окажете най-креативни нощем, когато сте най-уморени. Ако пък сте сови, вероятно сутринта е силното ви време.

Изяж жабата!

Една от най-прочутите книги за продуктивността се нарича „Изяж жабата” и е от Брайън Трейси. Заглавието е заето от едни думи на Марк Твен:

„Ако първото, което правите сутрин, е да изяждате една жива жаба, ще преминете през деня със задоволството, че това вероятно е било най-лошото нещо, което ще ви се случи до вечерта.”

Той иска да каже, че когато отметнете най-трудните задачи сутринта, ще се заредите с енергията, донесена от съзнанието, че сте постигнали нещо значимо и че останалата част от деня ви ще бъде много по-лека.

Сутрешните ритуали на прочутите

Да видим как известни исторически личности са прекарвали началото на деня си. Информацията е почерпена от книгата „Ежедневни ритуали: Как работят творците”. Ето няколко страхотни примера:

1. Уинстън Чърчил

„Въпреки цялата му активност, ежедневните ритуали на Чърчил са се променяли много малко през годините. Той се е будел в 7:30 сутринта и оставал в леглото за богата закуска и за да прегледа пощата и националните вестници. През следващите два часа, без да става от леглото, той работел, като диктувал на секретарите си.”

2. Ърнест Хемингуей

„Когато работя върху книга или разказ, аз пиша всяка сутрин – колкото се може по-скоро след пукването на зората. Тогава няма кой да те обезпокои и е хладно или студено, затова сядаш да работиш и се стопляш, докато пишеш.”

3. Роджър Ебърт, прочут американски филмов критик

„Обикновено ставам около 7. Правя си зърнена закуска в машината за варене на ориз. После се разхождам един час – навън, ако времето е хубаво, или на пътечката си за бягане, ако е студено. После взимам душ, бръсна се и отивам на първия от трите филма, които гледам през повечето работни дни."

А как започвате вие своя ден?

Джейкъб Шрияр, Business2Community

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ