Задачите, които все някога ще изпълним

Задачите, които все някога ще изпълним

Задачите, които все някога ще изпълним

Всеки си има по един „прашясал” списък със задачи, непрекъснато отлагани във времето. Това са ония ангажименти, които обикновено са начело в работния график за седмицата, но постепенно биват „избутвани” от други, по-спешни или, да си го кажем направо по-лесни за изпълнение дела.

Но все пак и дълго отлаганата работа все някога трябва да се свърши. Откъде да почнете? Вземеге бял лист и напишете нов списък със задачи като се съобразите със следните напътствия:

1. Разделете всеки отлаган ангажимент на по-малки задачи. След това на още по-малки. Не бъркайте задачите с цели или проекти. Задачата е еднократно, конкретно действие, което ще придвижи проекта към завършване. Това е просто една стъпка. „Да планирам обяда на членовете на комитета” е проект. „Да изпратя имейл на секретарката, за да поиска оферта от кетъринг компанията” е задача. Да изпратите имейл на секретарката е еднократно, отнемащо две минути, действие – нещо малко и безвредно, което можете да направите без да мислите.

Превръщането на задачите ви в най-малко възможно действие ви заставя да мислите върху всяка стъпка. Това ви улеснява да отхвърлите изпращането на имейла, да проведете телефонен разговор или да изпратите доклад.

2. Използвайте глаголи и включете колкото се може повече подробности. Закъснели сте за почистването на зъбния камък, но „Да си запиша час за зъболекар” в списъка ви със задачи е нещото, което не сте свършили. Когато си запишете тази задача, използвайте глагол като „обаждам се”, „изпращам” и включете всички подробности, които са ви необходими, за да свършите задачата си.

Списъкът ви със задачи е начинът да си възлагате сами задължения, така че бъдете си от максимална полза, все едно имате личен асистент. Когато направите задачите си малки и конкретни, вие се подготвяте за страхотния момент, в който ги отбелязвате като изпълнени.

----------------------

Джина Трапани, основател и редактор на Lifehacker.com, блог за софтуер и лична продуктивност.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ