Затвори

Интровертен лидер? Напълно възможно е!

Напоследък научих доста за лидерството. В силните си дни като среден мениджър в корпоративна Америка, а и преди това, като ръководител в начинаещ бизнес, открих, че моята интровертност ми пречи през повечето време.

Тогава предпочитах да седна и да прочета някоя книга в кафенето, вместо да общувам със служителите си след работа. Бягах от светлината на прожекторите и предпочитах да се взирам в душата си.

Интровертността като враг

Веднъж имах важна среща с моя служителка. Тя бе мениджър на проект в екипа ми (тогава някак се бях издигнал до директор). Накратко: тя ми каза, че съм най-лошият шеф, който някога е имала, и ме мрази до дън душа. Попита как изобщо съм стигнал до този пост. Искаше да напусне, но я убедих да остане – най-вече, като дълго й се извинявах.

Тогава приемах тази обмяна на мнения като основно моя грешка. Просто не бях достатъчно социален. Не говорех достатъчно често с нея, за да разбера как вървят нещата. Трябваше да управлявам бюджети и да ходя по срещи. Но интровертността ми ме победи.

И не съм единствен. След като споделих публично историята си на интровертен лидер, получих десетки писма за подкрепа. Оказах се заобиколен от хора, които разбираха болката ми. В повечето случаи те ми казваха: „Аз също съм интроверт, който се затруднява, когато трябва да ръководи други хора.”

Добрата новина е, че личността ви не винаги диктува умението ви да управлявате екипи толкова, колкото си мислите. Както екстровертите, така и интровертите могат да вършат това. Уменията могат да бъдат научени, модифицирани, допълнени и умножени.

Заучено умение

Проучване, с което се запознах, ми помогна много да разбера как особеностите на личността ни могат да ни помогнат да ръководим в малкия бизнес. Разбрах и че лидерството е умение, не талант. С две думи, разговарях със съавтора на това проучване, Джим Кузес. Заедно с Бари Поснър, той написа „Предизвикателството лидерство” и ръководи курс по управление.

„Лидерството е набор от умения и знания, които могат да бъдат научени от всеки, който има желанието да стане по-добър и да работи върху себе си”, казва Кузес. „Това е така както за екстровертите, така и за интровертите. Двата типа личности притежават различни предпочитания за това как да засилват енергията си, как да приемат информация, да вземат решения и да се организират. И двата обаче са еднакво способни да бъдат невероятни лидери.”

Кузес ми каза, че всеки тип личност трябва да ръководи чрез личния си пример. Това ми се стори много близко – някога мислех, че трябва да съм голям и страшен пред екипа си, когато говоря за своята визия. А можех да постигна същата цел и по моя си начин. Не беше нужно да се мъча да бъда оживен и социален – просто трябваше да подобря уменията си.

Причината моята служителка да реши, че съм ужасен шеф, не бе фактът, че съм интроверт, а липсата на комуникация, която изобщо не бе нужно да бъде оживена – просто трябваше да е постоянна.

„Екстровертите обикновено изразяват страстта си към своите принципи с голям драматизъм, докато интровертите най-вероятно ще увлекат събеседниците си в кротък разговор за своите очаквания”, обяснява Кузес. За мен това би означавало по-често да напътствам очи в очи своите служители, да научавам за нуждите и желанията им – нещо, в което съм много добър заради 12-годишния си опит като журналист, интервюиращ хората.

Интересното е, че аз бях изключително добър и в това да наложа визията си на екипа. Когато започнах в една компания, там работеха само трима души. Само за пет години тя се разрасна почти до 50. Всяко звено на организацията поемаше проекти и аз успешно продавах услугите ни. В много от срещите трябваше да разговарям очи в очи с висшите ръководители.

Според Кузес всеки тип личност може да научи умението да комуникира своята визия.

„Екстровертите го правят, като организират брейнсторминг за възможностите или като апелират пряко към желанията на останалите”, обяснява той. „Интровертите пък предпочитат сами да си представят онова, което би могло да се случи, а после да споделят идеите си в разговори с по един човек наведнъж. Екстровертите трябва да работят малко по-здраво за това да осигурят на другите пространство, в което да споделят надеждите, мечтите и стремежите си. Интровертите пък прекрасно разбират, че трябва да включват всички в процесите”, казва още той.

За мен всичко това все още е едно пътешествие.

Джон Брандън, редактор технологии за Inc.com

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67222
0.598007
CNY
10
2.49873
4.00203
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21574
0.451316
RUB
100
2.68208
37.2845
USD
1
1.6688
0.599233