Истината за шефа

Истината за шефа

Истината за шефа

Колкото по-нагоре в организацията сте толкова по-вероятно е да не получавате конструктивна обратна връзка за вашите идеи, изпълнение или стратегия. Никой не иска да обиди шефа, нали? Но без обратна връзка развитието ви ще страда. Може да се окаже, че защото сте бил изолиран сте пропуснали някои страхотни идеи. Така че, какво можете да направите, за да накарате хората да ви кажат това, което не искате да чуете?

Хората, които имат власт може да повлияят на съдбата ни по много начини. Много хора се страхуват да не бъдат уволнени или мнението им да не се отрази върху заплащането им. Колкото по-високо в йерархията се намирате, толкова по-вероятно е да предизвиквате този страх. Основната причина хората да не дават обратна връзка на шефа е, че те са притеснени, че той ще си отмъсти. Дори и да се изкушавате да си живеете в тази стерилна среда, в която винаги сте прав, това няма да помогне нито на вас, нито на вашата компания.

Спрете страха

Като шеф, трябва да създадете сцена, на която хората да се чувстват комфортно. Вие трябва да прекъснете страха им. Кажете им, че знаете, че всеки прави грешки, включително и вие и че те трябва да отчитат вашите грешки без да се чувстват застрашени.

Искайте обратна връзка постоянно

Питайте за обратна връзка регулярно, не само по време на месечните събрания. Вие трябва да бъдете този, който активно събира информация през цялото време. Не разчитайте на това хората сами да дойдат при вас.

Давайте пример

За да започнат служителите ви да изразяват мнението си сами, дайте им пример. Правете го и вие – открито и честно. Само така ще ги мотивирате да дават своята обратна връзка за вашата работа. Изграждането на честни взаимоотношения в екипа е първата крачка към общото благо.

Четете между редовете

Разбира се, вие не може да получавате честна обратна връзка през цялото време. Но вашата работа е да разберете с какви проблеми хората се опитват да ви помогнат да идентифицирате чрез скрити сигнали. Несъответстивията между това, което чувате и това, което се върши е първият признак, че нещо не е наред и хората премълчават нещо.

Определете няколко доверени човека

Ако подозирате, че повечето хора във вашата организация не са откровени с вас определете един или двама души, на които имате доверие, за да ви кажат истината. Това може да бъде някой от вашия екип или дори някой от хората над вас.

По материали от чуждия печат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ