Когато добрият ментор стане лош

Когато добрият ментор стане лош

Когато добрият ментор стане лош

Около менторството в бизнеса и ползата от него винаги са витаели много въпроси. Според изследване на „Гартнър и кепитал аналитикс” тези, които имат ментори, израстват в кариерата пет пъти по-често от тези, които нямат. 88% от участниците в проучването на Центъра за креативно лидерство са на мнение, че да имаш ментор е полезно за професионалното ти развитие.

Очевидно няма да ви навреди, ако имате добър ментор. Но какво се случва, когато добрият ментор стане лош?

Ако взаимоотношенията с ментора ви дърпат назад, ето три начина да се справите със ситуацията:

1. Разперете крила

Вървете напред и изградете силна мрежа за информация. Погледнете сред хората във вашия отдел и сред тези извън него. Кои са важните заинтересовани лица? Стигнете до тях. Разберете как можете да сте им от полза. Предложете им своята помощ. Дайте на хората възможност да ви опознаят извън сянката на вашия ментор. Ще се изненадате колко бързо законът на реципрочността и добрите намерения ще влезе в действие.

2. Бъдете себе си

Покажете на другите, че вие не сте само това, което вашият ментор определя. За да го постигнете, започнете да генерирате резултати. Ако ключовият показател са продажбите, осъществете няколко сами. Ако във фокуса са новите идеи, представете няколко от своите. Когато оставите качеството на работата ви да говори за вас (а не само вашият ментор), това ще помогне на другите да започнат да ви възприемат като лидер, със собствени качества.

3. Казвайте истината

Време е за откровен разговор с вашия ментор. Упражнете своите мениджърски умения. Обмислете разговора внимателно. Кажете на ментора си: "Най-полезно ще ми е, ако ме оставите да работя сам по тази сделка”. Въпреки че трябва да бъдете директни, покажете, че цените направеното за вас. Ясно дайте да се разбере, че не напускате ментора си, просто го молите за подкрепата му да развиете лидерските си умения. В дългосрочен план и двамата ще имате полза от този разговор.

Източник:Management-Issue

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ