Как да останем фокусирани върху истински важното

Как да останем фокусирани върху истински важното

Как да останем фокусирани върху истински важното

Ако сте бизнес лидер или един от хилядите активни в социалните медии предприемачи, вероятно често получавате молби за помощ и съдействие от най-различни хора, които ежедневно ви разсейват от основния ви фокус.

Вероятно, като повечето от нас, и вие се опитвате да бъдете любезни и услужливи, заради което не пропускате да приемете поредното обаждане, да отговорите на поредния имейл или дори да се съгласите на някоя нова работна среща.

Всичко това обаче измества концентрацията ви от най-важното – вашите приоритети и цели. Разпилява енергията ви, изнервя ви, лишава ви от ценно време. Как да се спасим и да запазим фокуса си за истински стойностните задачи? Предприемачът и писател Дейв Керън от Likeable Local дава няколко безценни съвета.

Разместете приоритетите в календара си

Преди няколко месеца ми се случи нещо интересно, което промени целия ми фокус, разказва той пред Inc.com. „Бях на конференция, ръководена от основателя на Организацията на предприемачите в САЩ Върн Хеймиш, чиято тема бе стратегическото бизнес планиране. Върн е невероятен ментор и мой доверен приятел и това, което каза тогава, наистина ме впечатли: „Можете да разберете бизнес стратегията си само с един бърз поглед към седмичния си календар.”

Тогава погледнах календара, който нося в телефона си, и видях, че е препълнен със срещи и обаждания от хора, които не познавам и които едва ли могат да допринесат с нещо към бизнеса ми. Да, вероятно бих могъл да им помогна. Но основният ми приоритет е семейството ми, а след него идват моите служители, инвеститори и клиенти – и просто не беше честно към тях да приемам всички тези срещи. Те не просто ме разсейваха от основните ми цели, но необходимостта да мисля за тях преди и след събранията непрекъснато ме разсейваше.”

Нова стратегия за молбите за внимание

„След това реших да си създам програма, която наричам „приемно време”, продължава предприемачът. „Всяка седмица в четвъртък отделям по два часа за срещи с хора, които са ме помолили за някаква помощ, и им отделям по 15 минути.

Сред тези посетители има студенти, бивши работодатели, начинаещи предприемачи и търговци. Продължавам да отговарям и да се опитвам да помагам на всеки, който ме помоли за това. Щом запълня предварително определения си график за целта обаче, започвам да записвам хората за следващата седмица и така нататък, без значение колко напред в календара ми се налага да отида.

Така стана много по-лесно да отказвам на молбите за срещи или поне да казвам „Не преди следващия ми свободен час след три месеца”. Онези, които наистина се нуждаят от помощ, или искат да помогнат на мен, приемат да се видим тогава, когато ми позволи графикът. Останалите просто ме оставят на мира.

Да, карам хората да чакат, за да се срещнат с мен, но те имат възможност да го направят през тези два часа всяка седмица. И, което е по-важно, сега календарът ми отразява по-добре моите приоритети, тъй като посвещавам 95 на сто от работната си седмица на онова, което е важно за служителите, инвеститорите и клиентите ми”, завършва предприемачът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ