Как се виждате след 5 години?

Как се виждате след 5 години?

Как се виждате след 5 години?

На всеки му се е случвало да се изправи пред този вечен и някак обезпокояващ въпрос: „Как се виждате след 5 години?”. Той най-често е задаван на интервю за работа, но може да го чуете и в обикновен разговор или на парти. Да знаеш и да комуникираш целите в кариерата си е трудна задача, дори и за най-амбициозната и фокусирана личност.

Можете ли наистина да знаете какво ще правите след 5 години или какво ще искате да правите след 5 години. В днешния свят работата и кариерата претърпяват множество обрати и бъдещето често е тъмно. Повечето фирми дори не знаят какво ще се изисква след 2 или 3 години.

Първата стъпка е да имате ясен отговор за себе си. Това е много труден въпрос. Трябва да си изясните към какво се стремите и да го съобщавате уверено на другите. Трябва да сте готови да направите сериозен самоанализ на определена част от живота си. Той започва от това в какво сте най-добри и в какво -не. Много хора губят времето си, докато работят нещо неподходящо.

Задайте си три въпроса:

Какви са моите ценности?

Какви са целите ми?

Какво съм готов да направя, за да стигна дотам?

Отговорите могат да ви помогнат да построите професионална визия за следващите пет години.

Има много плаващи части в кариерните решения на хората – семейство, икономика, финанси. Ако ви зададат този въпрос по време на интервю за работа, поемате риска да изглеждате арогантни, в случай че заявите конкретна позиция, която бихте желали да заемате във фирмата след 5 години. „Не мога да кажа точно какво ще правя след 5 години, но се надявам да доразвия уменията си като стратег и мениджър” е един добър отговор на този смущаващ въпрос. „Не знам къде ще бъда след 5 години, но в рамките на следващата смятам да привлека няколко важни клиента” също звучи добре. Малките, но последователни стъпки винаги отвеждат до големите цели.

Ами Гало за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ