Как се лекува нездравото чувство за контрол

Как се лекува нездравото чувство за контрол

Как се лекува нездравото чувство за контрол

Някои хора просто не могат да живеят спокойно, без да контролират. Следят и управляват близките си, роднините, дори случайни познати.

Някои от тях са мениджъри. И се развихрят в работната обстановка.

Как да разберете дали и вие сте от тях? Американският консултант по лидерство Черил Кран изброява шест ключови признака на шефа, който прекалено контролира. Вижте ги. Ако се припознаете в няколко от тях, значи попадате в графата „нездраво чувство за контрол”:

  1. Гордеете се, че не отделяте време за ваканция.
  2. Ставате агресивни, когато другите ви разочароват или предадат.
  3. Винаги сте „затънали в работа”.
  4. Служителите постоянно ви задават много въпроси (защото се страхуват, че не си изпълняват задълженията така, както според вас е правилно).
  5. Всъщност сте убедени, че никой не може да върши вашата работа.
  6. Толкова често „проверявате как са служителите, че те изглеждат раздразнени като се появите.

Имате проблем с контрола? Ето какво можете да сторите, за да го преодолеете.Въпрос от шеф с осъзната практика на свръхкотрол: Как да спра да контролирам прекалено?

Отговор на списание Entrepreneur: Трябва да се научите да давате свобода на хората си. И по ирония, трябва да се доверите на някой – не можете да справите с проблема сами.

Началото е трудно, затова започнете с малки стъпки – делегирайте част от задълженията си, за да проверите готови ли сте да се разделите с обсебващото си поведение. Наемете си асистент. Първоначално го ангажирайте почасово – например в рамките на половин работен ден. Ако сте доволни, постепенно го натоварвайте с повече правомощия. Бъдете толерантни.

Опитайте да говорите повече с колегите. (Но не и прекалено – така ще загубят респект, смятайки, че ги тормозите или отегчавате.)

Понякога ги прекъсвайте за кратко, за да добавите нещо към казаното от тях. Това придава естественост и показва, че се вълнувате от казаното.

От време навреме кръстосвайте ръцете си, докато говорите и сте прави.

Покажете на хората какво ви харесва и какво не, за да ги ориентирате. Питайте ги от какво се нуждаят и им го давайте.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ