Мениджмънт на конфликтите

Мениджмънт на конфликтите

Мениджмънт на конфликтите

Конфликтите често възникват по време на работа и понякога могат да ви докарат до истинско отчаяние. Разправиите в екипа лесно могат да съсипят общата атмосфера, да попречат на сътрудничеството и съответно на добрите резултати. Как може да превърнете екип, разцепен от конфликти, в едно неразделно цяло? Вижте съветите на Harvard Business Review.

Превърнете дефекта в ефект

Конфликтите са част от работата и както често са дразнещи, така понякога могат да имат и оздравителен ефект. „В един екип дори винаги трябва да има конфликт с минимална сложност“, казва Джени Брет, професор по мениджмънт. Да разбереш защо конфликтите се появяват, защо хората се включват в тях и как се предотвратяват е ключово за всички мениджъри.

Прекратете споровете още преди да са се появили

За съжаление, повечето мениджъри си мислят, че могат да се справят с разногласията, когато те се появят. проф. Брет съветва да се подготвите предварително, за да разполагате с изпитани методи, чрез които да изкорените конфликтите. След като спорът е в разгара си ще трябва да похабите двойно повече усилия, за да го прекратите.

Друго, в което трябва да се уверите, е че вашият екип споделя една и съща цел, ценности и идентичност. Всеки екип трябва да отделя време, в което да говори за обствените си проблеми и вътрешни разногласия, съветва проф. Бояцис, експерт по организационно поведение.

Опознайте нрава на колектива

Когато повече от двама души са въвлечени в конфликт, градусът на емоциите лесно се вдига. Бързото разрастване на скандала води до наранени чувства и трайно недоволство. Така че от критично значение е да познавате добре темперамента на хората си, за да може да туширате надигащите се настроения бързо.

Фокусирайте се върху нормите на екипа

Най-добрият начин да прекратите диспутите е да се придържате към нормите, които сте създали заедно с екипа си. Хубаво е да създадете подобни правила, към които да се придържате в подобни ситуации.

Работата ви като ръководител на екипа е да помогнете на страните да намерят съгласие. Ключът е да покажете, че уважавате всяка гледна точка, смята проф. Брет. След като картите са на масата единственият начин е да намерите компромис. Компромисът обикновено има лоши конотации в света на бизнеса, но той е важен, за да се намери най-правилният отговор.

Съберете скараните

Най-добрият начин да преодолеете разногласията в екипа е отново да се съсредоточите върху нов проект. Ако хората са наранени от конфликта, положете усилия отново да ги приобщите към екипа, като им дадете отговорна задача. Това ще ги мотивира да рабятот и бързо да забравят огорчението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ