Най-важната черта на всеки предприемач

Най-важната черта на всеки предприемач

Най-важната черта на всеки предприемач

Помислете за ключа към успеха в бизнеса: Изобилие от капитал. Цялостен бизнес план. Задълбочен анализ на пазара. Забележителни служители. Всяко едно от тях определено е важно. Но има една съществена черта, която всеки успешен предприемач притежава и това е нерационален оптимизъм.

Защо? За да бъдете успешни, трябва да прегърнете вярата и да забравите съмненията, че не сте достатъчно умни, посветени достатъчно, приспособими или просто, че въпреки най-добрите си намерения и най-добрите усилия, няма да успеете, пише Джеф Хейдън за Inc.com.

Често другите хора не помагат. Семейството и приятелите са склонни да откриват пропуските в идеите ви - не защото те искат да ви навредят, а защото ги е грижа за вас и не искат да виждат как се проваляте. Рядко хората ще кажат: "Хей, това е страхотна идея. Трябва да го направиш!" Ето защо трябва да бъдете ирационално оптимистични. Не защото шансовете са срещу вас, а защото ирационалният оптимизъм ви помага да успеете по начини, по които капиталът, бизнес плановете и маркетингът не могат.

Помислете за спорта: спортът е най-добрият пример. Само един човек или един отбор може да спечели в състезанието, но всички велики спортисти във всеки мач вярват, че именно те ще спечелят, защото ако не вярват, те вече са загубили.

Великите спортисти също загърбват съмнението и недоверието. Така както правят великите предприемачи. Ако слушате скептиците, никога няма да започнете собствен бизнес, никога няма да растете, никога няма да работите и да се борите. Ако вие не вярвате в себе си и нерационалният оптимизъм няма да помогне.

Дори най-малкото съмнение може да съсипе шансовете ви.

Мениджърът на „Арсенал” Арсен Венгер, един от най-успешните футболни треньори в английската Висша лига, говори за това как спортистите трябва да подхождат към конкуренцията: „За да даде максималното от себе си човек трябва да се научи да вярва с интензивност, която отива по-далеч от логическата обосновка. Топ изпълнителите не са лишени от този капацитет на ирационален оптимизъм.”

Същото важи и за предприемачите. Бъдете умни, бъдете логични, рационални и пресметливи – това ще подобри уменията ви. Но най-важното е да бъдете нерационален оптимист.

Вярата в себе си ще ви отведе на места, където бизнес плановете няма да могат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ