Нова година, нов живот - планирайте промяната!

Нова година, нов живот - планирайте промяната!

Нова година, нов живот - планирайте промяната!

Обещахте ли си отново да станете по-добри, по-здрави, по-красиви, по-успешни? 

За да запазите добрия тласък, който ни дава началото на годината, помнете, че да промениш живота си не е толкова трудно, колкото ни се струва. С много малко мисъл и усилия още днес може да започнете да полагате основите на една по-щастлива и задоволяваща кариера и да започвате всеки нов ден с усмивка.

Понякога причина за недоволството ни е, че сме зациклили в живот и професия, които не ни удовлетворяват напълно. Доказано е, че това неудовлетворение се изпитва най-силно в началото на годината, когато правим равносметка на живота си и си обещаваме ново начало. Но как да направим промяната?

От помощ ще ви бъде този план от 10 стъпки, съставен от престижното британско издание „Индипендънт”.

Първа стъпка. Настройте се позитивно

Според консултанта по житейски въпроси Ричард Прингъл най-важният фактор за успеха е да останем решително позитивни за възможностите, които предлага бъдещето, и да правим поне по едно нещо на ден, което да ни доближава до целите ни. Той има право да говори така – въпреки тежкото си гръбначно заболяване, той напуска работата си в офис, за да работи като консултант на пълен работен ден. Запълва времето си с тренировки по жиу жицу и надбягвания с препятствия. А вие?

Втора стъпка. Анализирайте защо искате да смените работата си

Повечето хора преминават през периоди, когато не се наслаждават на работата си. Номерът е да разберете дали това е нещо повече от краткосрочна загуба на илюзиите. Компанията ли ви е омръзнала, или избраната кариера като цяло? Ако е първото, може би е най-добре да потърсите подобна позиция в конкурентна фирма. Ако е второто, помислете какво е най-важно за вас. Например – искате да сте корпоративна акула или да намалите стреса? Няма смисъл да променяте кариерата си, ако не харесвате и новия си избор.

Трета стъпка. Овладейте финансите си

Започването на нова работа често означава и период на финансови промени, затова трябва да сте наясно колко трябва да печелите месечно, за да си плащате сметките. Оценете много подробно колко печелите и колко харчите и съставете план за справяне с всяко намаляване на паричния поток, което може да се случи в преходния период, съветва основателят на Candid Money Джъстин Модри.

Четвърта стъпка. Обмислете предимствата на баланса

Най-важно е да се научите да балансирате времето и парите си, но първо трябва да разберете какво е най-важно за вас самите. Колкото повече харчите, толкова повече време ще трябва да работите, за да посрещнете разходите си – така губите време за почивка и за любимите си хора. Направете някои малки промени, като орежете част от обичайните си разходи, и вижте как се чувствате. Ако все още изпитвате комфорт, значи трябва да намалите още, докато не достигнете идеалния баланс печелене на пари – харчене на пари.

Пета стъпка. Оценете уменията и интересите си

Какво обичате да правите? Имате ли някаква страст? Умеете ли нещо специфично? Какви са интересите и хобитата ви? Ако нещо, което обичате, може да се превърне в пълноценен източник на доходи, защо не обмислите тази възможност?

Шеста стъпка. Сверете си часовника с проучвания

Когато разберете какво ви прави щастливи и какви са силните ви страни, е време да проучите какви професии отговарят на този профил. Струва си да поговорите с познати, които се занимават с подобни неща, както и да използвате ресурси като LinkedIn, за да изградите нови връзки и да научите нещо повече за нови кариери.

Седма стъпка. Преквалификация?

Може да се наложи да придобиете нова квалификация, ако искате наистина да се занимавате с нещо, за което мечтаете. Това може да стане както с вечерни курсове, така и с нова университетска диплома. По цял свят вече се предлагат стипендии и финансова помощ за възрастни хора, които искат да променят кариерата си – проучете ги добре.

Осма стъпка. Собствен бизнес

Вместо да работите за някой друг, защо не основете собствен бизнес? Хиляди хора правят това всяка година, и немалко от тях успяват. Запитайте се какъв бизнес бихте искали да започнете. Имате ли страхотна идея за нов продукт? Виждате ли ниша в пазара за нова услуга? Тук е ключово да проведете подробни проучвания.

Девета стъпка. Промотирайте се, но правилно

Преди няколко години беше достатъчно да предадеш що-годе грамотно CV, за да получиш работа. Това вече не е така. Има много други начини, по които може да убедите работодателите да ви дадат шанс. Най-очевидните са социалните мрежи като фейсбук и туитър, затова внимавайте какво публикувате. Всичко, което показвате на света, добавя към представата, която той си създава за вас.

Десета стъпка. Планирайте промяната

Каквото и да решите да правите, най-добрият съвет е да запазите сегашната си работа колкото се може по-дълго, защото тя ще ви даде финансова стабилност и ще намали стреса от прехода към новото ви амплоа. Да подадеш оставка без идея какво ще правиш утре е драматичен и за момента удовлетворяващ жест, но той няма да запази покрива над главата ви, нито да сложи храна на масата ви. Щом планът ви за бъдещето започне да се оформя, малко по малко може да започнете да намалявате часовете, които жертвате за това, което не обичате. И един хубав ден да започнете начисто. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ