Плюсовете и минусите на автентичността като лидерско качество

Плюсовете и минусите на автентичността като лидерско качество

Плюсовете и минусите на автентичността като лидерско качество

Повечето хора вероятно са на мнение, че автентичността е огромна ценност. Много по-вероятно е да последваме лидер, който е уникален и истински от такъв, който е е имитатор. Да действаш по начин, по който хората усещат, че си честен и откровен е сред водещите качество на добрите лидери, пише Harvard Business Review.

От друга страна обаче, да бъдете себе си и да казвате какво мислите, може да бъде много проблематично. На практика, стойността, която придаваме на автентичността се е превърнала в извинение за лошото поведение на някои мениджъри. Важно е да разберете, че това, което ви изгражда са не само добрите неща – вашите ценности, стремежи и мечти. Естественото поведение, което ви идва отвътре също е ваша черта. Когато сте прекалено критични, не сте комуникативни или осъдителни, сте най-много себе си. Често това е най-автентичната част от лидера. Когато насърчаваме лидерите да бъдат себе си в най-добрата възможна светлина, обикновено срещаме най-голяма съпротива. Хората не искат да променят поведението си, което усещат като естествено, макар и промяната да е за добро.

Един клиент, оглавяващ известно списание постоянно настояваше пред служителите си, че той е прав за всичко. Помолен да преразгледа поведението си, той отговори откровено: „Вижте, това съм аз. Това е моят начин на работа“. В такъв случай автентичността удобно извинение ли и или начин да избегнем истината кои сме всъщност?

Ето няколко полезни съвета, ако искате да узнаете отговора:

1. Погледнете се през очите на другите. Поговорете с доверен колега, който да ви каже кое прави характера ви труден и как можете да се преборите с него.

2. Когато сте сами, отговорете на колегата си в писмена форма. Какво си мислехте, докато го слушахте.

3. Помислете каква е алтернативата. Следващия път, когато ви се прииска да направите това, което колегите ви не одобряват, как ще постъпите?

4. Сключете облог. Поемете ангажимент, който ще изпълните, ако отново се държите лошо. Едно кафе или един обяд? Стихотворение за извинение?

Вашата автентичност трябва да бъде основата на лидерския ви стил, а не същността. Едно е да се възхищавате на Джак Уелч, друго е да си мислите, че автентичният ви и натурален стил на управление е ключът към успеха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ