Попитай шефа правилно

Попитай шефа правилно

Попитай шефа правилно

Всеки, който е бил на нова работа, знае, че колкото и да си добър, рано или късно се случва да не умееш да свършиш нещо. И се налага да попиташ точно шефа как трябва да се направи.

Да се обърнеш към началника с молба за помощ и да признаеш, че не можеш да се справиш с дадена задача, не е нищо фатално, коментират авторите на Harvard Business Review. 

В бизнеса повече се ценят умните кадри, които признават, че са в задънена улица, отколкото тихите служители, които притеснено крият, че имат проблем. Затова не се притеснявайте да попитате. И направете всичко възможно да го направите по правилния, полезен за вас начин.

Дори да сте напрегнати от проблема, не бързайте да „изстрелвате” с притеснен тон признанието, че не можете да се справите. Не атакувайте ръководителя или човека, който отговаря за работата ви, неочаквано и с висок тон. И не започвайте с въпроса „Как трябва да направя…?”

Вместо това съвсем накратко обяснете какво се очаква от вас и какво можете и знаете. След като стане ясно какво сте разбрали, помолете шефа да ви помогне, като ви обясни как да довършите работата си.   

Представете бързо проблема така, все едно че имате нужда от допълнителна помощ, а не сякаш искате мениджърът да свърши нещо вместо вас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ