Психопатите искат да са началници

Психопатите искат да са началници

Психопатите искат да са началници

Изследване, публикувано в сп. New Scientist, показва, че психопатите могат да достигнат до ръководни позиции в бизнеса. Учените имат термин, с който да ги обозначават – „корпоративни психопати”. Те не прибягват до престъпления в юридическия смисъл на думата, но ако попаднете на такъв човек на работното място, със сигурност ще се почувствате като жертва. Нарцистичните интриганти в офиса показват зашеметяваща липса на съчувстгвие и са склонни да наказват колегите си за щяло и нещяло.

Тъй като „корпоративните психопати” често показват склонност към садизъм и жестокост, могат да се ориентират към работа в медиите, бизнеса, политиката, правото. Те са склонни да бъдат манипулативни, арогантни, закоравели, нетърпеливи, импулсивни, ненадеждни, повърхностни и обвиняват всеки друг, но не и себе си, когато нещата в работата се объркат.

„Тези хора са социални хищници и като всеки вид хищници търсят плячка”, казва проф. Хеър, автор на изследването. Ще ги намерите там, където има пари, власт и престиж, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ