Рецепта за лидерство

Рецепта за лидерство

Рецепта за лидерство

Какви са съставките на рецептата за успешно лидерство? Не, това не са само добрите резултати. Отличните лидери съзнателно създават условия, които карат служителите да преодоляват нови предизвикателства. Те еднолично могат да превърнат загиващи компании в успешни. Те променят атмосферата на организациите си. Порталът Siyli.org очертава най-важните черти на влиятелния лидер.

Самосъзнание. Трябва да познавате отлично вътрешния си свят. Да знаете кои са силните и кои – слабите ви страни. Да сте наясно кога сте в „зоната” и кога прегаряте. Това ще ви позволи да достигнете максималния си потенциал.

Самоконтрол. Трябва да ръководите самите себе си с твърда ръка. Ако сте наясно кога да вършите задачите си, как да се организирате и как да избягвате мързела, сте на път към успеха. Генерирайте енергия за проектите си и се успокоявайте, когато сте ядосани. Вземайте бързи решения, когато това е необходимо, но забавяйте темпото, за да обмислите всички възможности.

Визия. Работите за цел, по-голяма от самите вас. Дали ще е успехът на един екип, или постигането на световен мир, няма толкова голямо значение – важното е да запазите вдъхновението, което тласка вас и другите напред.

Мотивационни способности. Лидерите не ръководят, като казват на хората какво да правят. Те ги карат да искат да действат. Ключов елемент от този процес е да култивирате собственото си желание да помагате на другите. Когато те го усетят, на свой ред ще поискат да помогнат на вас.

Социално съзнание. Лидерът трябва добре да разбира механизмите на социалните мрежи. Той или тя трябва да знае кои са влиятелните хора във всяка среда. Кой в организацията ви има най-голяма тежест сред колегите си – официално или не? Кой движи динамиката на групите?

Емоционална интелигентност. Повечето от тези качества са невъзможни без наличието на емоционална интелигентност. Лидерите с висока ЕИ разбират много по-добре тънките процеси, които текат във всеки член на екипите им. По природа се интересуват повече от хората и получават повече положителни емоции в замяна.

Лидерството се състои повече от „меки умения”, отколкото от способността да управляваме с твърда ръка. Да, ръководителят, който разбира пазарите, е много ценен. Но още по-ценен е този, който умее да накара останалите да покажат най-доброто от себе си. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ