Затвори

Рецепта за лидерство

Какви са съставките на рецептата за успешно лидерство? Не, това не са само добрите резултати. Отличните лидери съзнателно създават условия, които карат служителите да преодоляват нови предизвикателства. Те еднолично могат да превърнат загиващи компании в успешни. Те променят атмосферата на организациите си. Порталът Siyli.org очертава най-важните черти на влиятелния лидер.

Самосъзнание. Трябва да познавате отлично вътрешния си свят. Да знаете кои са силните и кои – слабите ви страни. Да сте наясно кога сте в „зоната” и кога прегаряте. Това ще ви позволи да достигнете максималния си потенциал.

Самоконтрол. Трябва да ръководите самите себе си с твърда ръка. Ако сте наясно кога да вършите задачите си, как да се организирате и как да избягвате мързела, сте на път към успеха. Генерирайте енергия за проектите си и се успокоявайте, когато сте ядосани. Вземайте бързи решения, когато това е необходимо, но забавяйте темпото, за да обмислите всички възможности.

Визия. Работите за цел, по-голяма от самите вас. Дали ще е успехът на един екип, или постигането на световен мир, няма толкова голямо значение – важното е да запазите вдъхновението, което тласка вас и другите напред.

Мотивационни способности. Лидерите не ръководят, като казват на хората какво да правят. Те ги карат да искат да действат. Ключов елемент от този процес е да култивирате собственото си желание да помагате на другите. Когато те го усетят, на свой ред ще поискат да помогнат на вас.

Социално съзнание. Лидерът трябва добре да разбира механизмите на социалните мрежи. Той или тя трябва да знае кои са влиятелните хора във всяка среда. Кой в организацията ви има най-голяма тежест сред колегите си – официално или не? Кой движи динамиката на групите?

Емоционална интелигентност. Повечето от тези качества са невъзможни без наличието на емоционална интелигентност. Лидерите с висока ЕИ разбират много по-добре тънките процеси, които текат във всеки член на екипите им. По природа се интересуват повече от хората и получават повече положителни емоции в замяна.

Лидерството се състои повече от „меки умения”, отколкото от способността да управляваме с твърда ръка. Да, ръководителят, който разбира пазарите, е много ценен. Но още по-ценен е този, който умее да накара останалите да покажат най-доброто от себе си. 

Етикети
Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677