Спешна медитация за модерния свят

Спешна медитация за модерния свят

Спешна медитация за модерния свят

Когато по цял ден скачате от задача на задача, мозъкът ви се затормозява и започва да моли за освежаване.

Анди Пъдикомб е бивш будистки монах и настоящ съосновател на „Хедспейс” – инициатива, чиято цел е да снеме мистичното було от медитацията и да я направи достъпна за широката публика. В скорошна презентация на фестивала TED Пъдикомб представи една идея, която е почти прекалено проста, за да бъде възможна: освежавайте ума си само за по 10 минути дневно и работата и животът ви ще потръгнат другояче.

Бившият монах се опитва да представи „медитация за модерния свят”, като елиминира стереотипите за кадене с благовония и седене в поза „лотос”. И идеята му си струва вниманието. Ето два от проблемите, измъчващи повечето съвременни служители, които неговата „готова за употреба” медитация може да реши.

Проблем №1: Не можем да се съсредоточим

„Средният офисен работник сменя прозорците на браузъра си 37 пъти на час”, обяснява изследователят от „Хедспейс” Ник Бегли. Според него когато мозъкът ви е принуден да сменя вниманието си толкова често, част от него остава заета с предишната задача, когато го карате да се насочи към нова. Така вниманието ви се раздвоява и разтроява, продуктивността ви се затормозява, а способността ви да филтрирате важната от неважната информация намалява.

Проблем №2: Стресът

Когато хората са стресирани, една част от мозъка, наречена амигдала, задейства онова паническо звено от нервната им система, което ни кара да вземаме бързи, импулсивни решения. „Амигдалата сигнализира на хормоналната ни система да освободи адреналин и кортизол, забързва ритъма на сърцето ни, дишането, вдига кръвното ни налягане, и всичко това, за да помогне на тялото ни да се спаси от непосредствената физическа заплаха, която усеща”, обяснява Бегли.

Проблемът се появява, когато непосредствена физическа заплаха няма – когато, например, сте забравили да натиснете „Запази” на важен документ и компютърът ви угасне, или когато пристигнете неподготвени на важна бизнес среща. Естественият стресов импулс да се бием или да избягаме не помага в такива ситуации и само подлага горкото ни тяло на ненужен хормонален натиск.

Решението

Да освежите мозъка си е по-лесно, отколкото си мислите. Ето първата и единствена стъпка към просветлението: Не правете нищо.

Пъдикомб препоръчва просто да си отделим по десетина минути всеки ден, през които да спускаме пълна тишина върху ума си. Упражнявайте се да наблюдавате своите мисли и тревоги с безстрастен ум и сърце – без да съдите, без да се притеснявате – просто ги изживявайте така, сякаш са вода, която преминава през вас и се оттича нататък. Фокусирайте се върху настоящето и върху нищо друго. Ще усетите как самото ви тяло реагира на това упражнение - ритъмът на сърцето и дишането ще се забавят, кръвното ви налягане ще се нормализира, умът ви ще се изчисти и проясни. 

„Не можем да променим всяко от нещата, които ни се случват”, учи бившият монах. „Можем обаче да променим начина, по който ги преживяваме.”

По материали от чуждия печат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ