Три начина да привлечеш още таланти на своя страна

Три начина да привлечеш още таланти на своя страна

Три начина да привлечеш още таланти на своя страна

Разликата между стратегическия риболов и обикновеното въдичарство във водите на все по-богатите на таланти водоеми беше основната тема по време на скорошната годишна среща на върха в областта на привличането на мозъци. Провела се в Ню Йорк за четвърти път, тя събра представители на над 50 организации с над 5 милиона служители в 152 стани по света. Общуващи като равни, участниците в срещата споделяха инициативи за това как се намират и отглеждат таланти. В резултат на проучванията и на взаимното сътрудничество бяха развити повече от 70 модела на добри практики в областта.

Как да примамим необходимите ни качествени личности? Ето какво предлагат три от компаниите, участващи в срещата на върха.

ФОКУС ВЪРХУ ЖЕНИТЕ. След поредица от напускания на жени от средния мениджмънт, занимаващи се с технологии, Intel организираха серия от семинари за кариерно развитие, насочени към това жените да получават по-интересни задачи в работата. Защо са се фокусирали именно върху тях? „Като глобална компания, продаваща продуктите си навсякъде по света, не можем да продължим да бъдем успешни, ако не използваме пълния потенциал на хората” , смята Розалин Хъндел, корпоративен директор по разнообразието. „Ние провеждаме тези семинари за всички наши служители, но обръщаме специално внимание на това дали те съответстват на нуждите на жените”.

ИЗГРАЖДАНЕ НА ГЛОБАЛНИ МРЕЖИ. Обученията дават възможност на лидерите на глобални компании да се срещнат с таланти от целия свят. Една от програмите за кариерно развитие на Cisco е свързана с организирането на срещи на 30 от най-перспективните служители от различни страни по света с мениджъри от други места. Събирането на хора от различни етноси и култури на едно място довежда до установяването и развитието на ценни глобални връзки, които не са съществували досега.

УВЕЛИЧАВАНЕ НА ГЪВКАВОСТТА. Гъвкавите възможности за работа вече не са приоритет само на работещите майки. Едно проучване показва, че за почти 90% от младите служители гъвкавостта в работата е изключително важна. Благодарение на проекта на Citi „Стратегия за алтернативно работно място”, служителите на компанията имат възможност да избират дните, в които да идват в офиса. Това им помага за преодоляване на стреса и позволява на Citi да пести средства за поддръжка на офиси. Проектът „Стратегия за алтернативно работно място” засега се реализира само в Ню Йорк, Лондон и Маями, но се предвижда скоро да обхване и други градове.

Силвия Ан Хюлет, икономист и основател на център за личностно и професионално усъвършенстване в Ню Йорк

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ