Затвори

3 тактики за кратки, но ефективни срещи

Вие познавате това чувство. В среща сте и очите ви болят, защото стаята е пълна с хора, които продължават да говорят за нищо. Започвате да се разсейвате, да се изморявате и изпускате нишката на разговора. Това не трябва да става. Срещите могат да бъдат продуктивни без да изискват много време и да изсмукват енергията ви. Аз имам някои лесни начини за управление на времето, пише Кевин Даум за Inc.com. Ето три прости начина, за да се защитите от дългите срещи.

1. Задайте специфична и подробна програма

Често срещине са само с обща тема с надеждата, че разговорът ще се получи от самосебе си. Това води до отворена дискусия, която може да продължи вечно. Задайте конкретни точки и дневен ред. Създайте конкретни срокове за дискусия. Ще се изненадате, че дискусията почти винаги се вписва в сроковете просто защото хората работят, така че да се поберат в отделеното време.

2. Поканете само хора, от които наистина имате нужда

Срещата с шестима ръководители може да струва на компанията ви стотици долари на час. Когато изградите своя дневен ред за заседанието извикайте само хората, които са абсолютно необходими за всяка една от точките в дневния ред. Така на срещата няма да има хора, които нямат работа там и чувстават, че времето им е пропиляно.

3. Създайте структурирано приключване на срещата

Често терапевтите се нуждаят от 10 минути, за да се подготвят преди да се срещнат със следващия си пациент. Преди да приключат срещата те задават три стандартни въпроса в края на срещата.

   Кажете ми в едно изречение каква беше вашата полза след тази среща?

    Кожете ми в едно изречение каква е следващата тема, която трябва да бъде обсъдена по време на следващата ни среща?

    Дайте ми една дума или фраза, описваща как се чувствате след тази среща?

Чрез създаването на тази „затваряща структура“ очакванията в съзнанието на клиента са срещата да приключи. Може да използвате същата схема при бизнеса.

Улесняването на ефективните срещи не е изключително трудно, но отнема малко време за планиране и желаниие от страна на колегите.

още от Управление