нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дипломира се първият випуск на Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса

Съветът на жените в бизнеса завърши обучението на първия випуск на създадената от него Лидерска академия. 

43 амбициозни дами, представителки на малките и средни фирми, предприемачи или с опит на позиции в средния мениджмънт в компаниите в България, преминаха успешно 5 тренировъчни модула на Академията. Инициативата е уникална по рода си за страната. Тя се организира безплатно от Съвета, в който членуват дами на висши управленски постове в частния сектор.

Одобрените за участие жени се записаха през юни 2014 г. след сериозна селекция, при която бяха избрани от повече от 100 кандидатки. Програмата продължи до февруари 2015 г.

"Най-важният проект на Съвета на жените е неговата Лидерска академия. За всички нас, членовете му, дипломирането на първия й випуск е повод за изключителна гордост. Създадохме Съвета с много желание и с идеята да споделим с дами на средни мениджърски позиции своите добри практики като жени начело, да насърчим професионото им развитие и израстването им до най-високите мениджърски постове. Отделихме много време, енергия и усилия и вярвам, че положихме един стабилни основи на Академията - проект, който ще е дългосрочен", посочи на специална пресконференция по повод края на първата Академия председателят на Съвета и главен изпълнителен директор на Siemens България, Боряна Манолова.

33% от дамите, участвали във випуск 2014/2015, развиват собствен бизнес. Останалите работят в компании. В курса на обучение бяха допуснати жени от най-разнообразни сектори на икономиката - от търговията на дребно през застраховането до хотелиерството. Те са от цялата страна - София, Ямбол, Пловдив, Търговище, Бургас и Добрич. Във випуска са участвали и две дами от държавната администрация. Това, според Съвета на жените, показва стремеж и в публичната сфера да бъдат развивани добри управленски практики. Разнообразието на представените в Академията сектори имаше за цел да изтъкне, че в България няма сфера от бизнеса, която е табу за жените. 

Програмата бе основана на опита от вътрешнофирмените тренинги по лидерство на "Уникредит Булбанк", обясни Цветанка Минчева - член на Управителния съвет на банката. Лидерската академия се проведе в 5 еднодневни модула, разделени по теми, в които участничките имаха възможност да дискутират емоционалната интелигентност, да опознаят силните и слабите си страни, да погледнат себе си като основа на бизнес модела, в който се намират, да подобрят уменията си за даване и получаване на обратна връзка. Те бяха разделени на две групи. В петия модул двете групи на Лидерската академия бяха събрани заедно в еднодневна инициатива за сплотяване на колектива, наречена "Игри на успеха". В нея освен добри контакти бяха направени и хубави спомени от забавлението на тренировъчните игри. 

Включени бяха срещи с известни жени и лидери на мнение, сред които кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, Екатерина Захариева - вицепремиер в служебното правителство на проф. Близнашки през 2014 г., Антонела Джакети - национален вицепрезидент на Сдружението на жените предприемачи в Италия, Виолина Маринова и Левон Хампарцумян - двама от най-видните представители на банковия сектор в България.

Специалната лидерска програма беше подготвена така, че да е максимално доближена до бизнес ежедневието и да е практично полезна за всяка жена. Шестият, заключителен модул, е официална церемония за връчване на дипломите на преминалите успешно курса 43 дами. Церемонията ще се проведе тази вечер, в Гранд Хотел София.

Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса ще продължи и със следващо, второ издание през 2015 г., стана ясно още на пресконференцията. Програмата продължава да бъде безплатна за участие. Заявки могат да се подават до 15 април чрез изпращане на автобиография и мотивационно писмо. Повече информация може да се намери на сайта на инициативата Womeninbusiness.bg. Фокусът отново ще бъде насочeн към дами с около 2-3 години опит на мениджърски позиции или от малкия бизнес, които нямат възможност да участват в подобни лидерски програми, каквито големите компании обикновено разработват и предлагат вътрешно. 

Финалната селекция по документи ще бъде изготвена до 30 април. Ако лидерският съвет прецени, че е необходимо, ще бъдат проведени телефонни интервюта или тестове за компетенция. За началото на май 2015 г. е планиран стартът на новата Академия с втория й випуск. Модулите от тазгодишната програма, като "Емоционална интелигентност", "Игри на успеха", разработени от експертите на "Уникредит Булбанк", ще останат и в новото издание. Ще бъде включен и още един модул с подкрепата на SAP България, свързан с нашумялата методология за създаване на иновации в съверемнните компании - т.нар. design thinking.

Част от програмата за 2015 г. включва срещи с лица на управленски постове в България и чужбина, участие в тематични форуми и коференции - посещение на две събития, посветени на лидерството, в Германия и Бразилия, съвместна изява със Сдружението на жените предприемачи в Италия на Експо 2015 в Милано и традиционно участие като съорганизатори в пролетната конференция на списание "Мениджър" "Жените - нежната сила на бизнеса".  

още от Управление