Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7 навика, които ще ви помогнат да станете милионери

168

Освен всички други разлики между „тях“ и „нас“, милионерите от Запада и от Изтока също не си приличат много. В по-източните краища на Европа и света богаташите често се възприемат (а нерядко – и с причина) като бандити, бивши партийни кадри и изобщо – като сенчести субекти.

На Запад пък способността да натрупаш големи пари се цени и уважава. Според проучване на Fidelity Investments 86% от богаташите в САЩ са натрупали състоянието си с помощта на личната си предприемаческа дейност и иновации. В това им помагат не само късметът и личните качества, но и познаването на няколко прости правила.

Съставяйте си бюджет и се придържайте към него

Звучи скучно, но истинските милионери управляват не само приходите, но и разходите си. За това пишат Томас Станли и Уилям Данко в книгата „Обикновеният милионер“, посветена на най-типичните черти и навици, присъщи на американските богаташи. Скрупульозната нагласа към сметките не бива да изчезва с появяването на нови нули в банковата ви сметка.

Инвестирайте на първо място в себе си

Милионерите не гледат на парите като на средство за постоянни удоволствия, а най-вече като на възможност за инвестиции. Един от полезните навици, който можем да закачим от тях, е да отделяме поне 10% от доходите си в спестовна сметка.

Финансовият консултант Дейв Рамзи отбелязва: „Ако спестявате само по 100 долара месечно от 25 до 65-годишна възраст, при лихва от 12% ще излезете в пенсия с 1 176 000 долара. Всеки може да се пенсионира като милионер!“

Добре обезпечените хора правят дори повече – те инвестират до 20% от парите си. Много експерти съветват да се придържаме към правилото 50-30-20, а именно да харчим 50 на сто от доходите си за най-необходимото, 30% - за неща като нови дрехи или пътувания, и да спестяваме останалите 20%.

Определяйте си амбициозни цели

Богатите хора обръщат голямо внимание на организацията на времето си. Около 81% от милионерите добросъвестно си водят календари със задачите. Според изследване на специалиста Томас Корли само 9% от по-бедните хора правят това. Очевидно е, че ясно поставената цел и премислените стъпки към изпълняването й са това, което носи резултати. „Хора като Ричард Брансън си поставят грандиозни цели, достигат ги и го правят отново. Отначало изглежда, че това е невъзможно, но те го правят и никога не спират“, казва авторът на книгата „Как мислят богатите“ Стив Сиболд.

Живейте скромно

Повечето милионери продължават да водят доста скромен начин на живот дори тогава, когато могат да си позволят практически всичко. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет живее в същата къща в Омаха, щата Небраска, която купил за 31 500 долара през 1958 г., преди да натрупа милиардите си. Повечето американски милионери купуват автомобили втора ръка, показват проучванията на Станли и Данко. Най-популярната марка сред тях е Toyota.

Хората, които са спечелили парите си не от наследство или от лотарията, а с тежък и постоянен труд, се отнасят по-подозрително към фриволната консумация и харчене. Това е така, защото едно от основните качества, необходими за постигане на голям успех, е жестоката самодисциплина.

Работете върху себе си

Само 20% от американците притежават собствен бизнес, но цели две трети от милионерите са самостоятелни предприемачи. В световен мащаб, по данни на Economist, над половината от милионерите имат собствен бизнес и само жалките 16 на сто са наследили парите си.

„Истински богатите хора се опитват да не зависят от един единствен източник на доходи и правят всичко възможно да имат няколко такива наведнъж“, пише Грант Кардон, автор на книгата „Правилото Х 10“.

Създавайте си правилни връзки

Ако искате да преуспеете в бизнеса, ще трябва да инвестирате доста време в това да си създадете отношения с успешни предприемачи. Точно както музикантите се стараят да прекарват максимум време със свои колеги, а писателите се движат в средите на себеподобните си, предприемачите си създават неофициални кръгове от предприемачи. Вие трябва да попаднете там.

Отнасяйте се към парите като към инструмент, не като към главна цел

Една от характерните черти на милионерите е, че не издигат парите в култ. Те просто вървят към целта си и парите за тях са просто приятен бонус в това пътешествие. Обичайте това, което правите, не спирайте да се развивате професионално и рано или късно богатството ще дойде при вас, пише Станли в книгата „Умът на милионера“. Трудно е да се спори с него.

LifeHacker

още от Управление
22
Понеделник
Април