нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато чуждите успехи носят щастие

Да сте успешни е лесно, но е трудно да сте изключително успешни. А последното е мечта на всеки. За нещастие, тя не може да се сбъдне с магическа пръчка и пътят към нея е различен за всички. И все пак, съществуват определени качества, които са присъщи на невероятно успешните личности, особено на онези, които оказват влияние върху живота на околните. Ето кои са те:

1. Чуждите успехи им носят щастие

Великите бизнес екипи побеждават, защото най-талантливите им членове са готови на саможертви в името на щастието на своите колеги. Великите екипи са съставени от служители, които си помагат, знаят ролите си, абстрахират се от личните си цели и поставят екипния успех над всичко. Какво поражда тази нагласа? Вие! Всеки успял човек отговаря на въпроса, „Можеш ли да избереш твоето щастие да е плод на чуждия успех?”, с „Да!”.

2. Неуморно търсят нов опит

Преследването на авантюри обичайно се свързва с хазарта, употреба на някои стимулиращи вещества, СДВ (синдром на дефицит на внимание), скачане без парашут и все в тази посока.

Но, според Д-р Робърт Клонингер, „Търсенето на нови приключения е черта, която поддържа хората здрави и щастливи и им помага да израстват като личности с годините. Ако комбинирате това желание с любопитство, упорство и чувството, че светът не се върти около вас, се зареждате с креативност, която работи в полза на цялото общество.

Както казва Клонингер, „За да успеете, трябва да умеете да контролирате импулсите си, но и да притежавате въображението, необходимо, за да видите какво би било бъдещето, ако опитате нещо ново.”

Това определение много ми напомня за всяка една успяла личност, която познавам. Затова приемете стремежа си към нови приключения и действайте. Ще бъдете по-здрави, ще имате повече приятели и, като цяло, ще сте по-удовлетворени от живота си.

3. Не мислят за баланса между личния и професионалния си живот, а за самия живот

Символичната граница между работата и личния живот е почти невъзможна за поддържане. Защо? Защото вие сте собствения си бизнес. Бизнесът е вашият живот, а животът ви е вашият бизнес – същото се отнася и за семейството, приятелите и интересите ви. Те ви правят човека, който сте, и по тази причина разделение не може да съществува.  

Вместо да изключват семействата, интересите, хобитата и личните си ценности от работата, невероятно успешните хора намират начини да ги направят част от нея. В противен случай, те не живеят, а просто работят.

4. Съпричастни са

Освен ако не сътворите нещо напълно ново – а това е трудно, – бизнесът и професията ви ще се въртят около удовлетворяването на вече съществуващи нужди или решаването на проблеми. Невъзможно е да идентифицирате пречка или необходимост, без да се поставите на мястото на другите – това е отличителното качество на успешните предприемачи. Но великите лидери отиват дори по-далеч – те редовно се разхождат в обувките на околните.

Успехът не е права линия, а кръг, защото независимо колко високо се намира бизнесът ви – и колко голямо е егото ви, – успехът ще се връща при вашите служители.

5. Имат какво да докажат на себе си

Много хора имат изгарящото желание да посочват грешките на другите. Това е силен мотиватор. Но истински успешните личности се водят по нещо много по-дълбоко и лично – тяхната професионална преданост е породена от желанието им да докажат нещо на най-важния човек от всички – на самите себе си.

6. Игнорират нормата за 40-часова работна седмица

Според проучвания, работата над 40 часа седмично вреди на продуктивността. Успешните хора се трудят интелигентно, но и повече от конкурентите си. Винаги ще се намери някой, който да е по-умен и талантлив от нас. Но успешните личности неуморно преследват целите си и са безпощадни в работата си, особено към самите себе си. Накратко, те работят по-интелигентно, но и по-усърдно – това е тайната на техния успех.

7. Възприемат парите като отговорност, а не като възнаграждение

Успешните личности не смятат, че парите са просто награда – те ги възприемат и като средства за развитие на бизнеса, поощряване на служителите и инвестиции в местната общност; не само за лична изгода, а за подобряване качеството на живот и на другите. Най-важното е, че даренията не са съпроводени от шумотевица, защото истинските добрини се изразяват в действията, а не в признанието.

8. Не се смятат за необикновени

В света на социалните мрежи, всеки може си бъде PR агент, да привлича вниманието върху себе си и да се фука с постиженията си. Истинските успешните личности не постъпват така. Те приемат, че успехът им е плод на амбициите, упорството и изпълнението на целите им… но признават и приноса на своите ментори и служители.

Успешните хора се радват на плодовете на смирението си, на въпросите, които са задавали, и на съветите, които са търсили, но и възхваляват чуждия принос, защото…

9. Знаят, че успехът преходен, но достойнството и уважението са трайни

Със сигурност е от значение дали осигурявате на служителите си по-високо заплащане, повече удобства и възможности за развитие. Но нито удобствата, нито парите могат да заличат травмата от накърнените достойнство и самочувствие. Един от най-важните дарове на успешните хора към техните служители, клиенти и доставчици, е уважението – то гарантира, че хората ще ви следват.

Джеф Хейдън, помощник-редактор на Inc., за Inc.com

още от Управление